2016. január 19., kedd

Amit a cicákról tudni lehet


Szabadban tartott macska


Egy macska legfőbb erénye a szabadsága. Ezt pedig a legjobban egy kertes házban teheti meg. A szabadban megkapja mindazt, amire a cica lelkének és testének szüksége van. Miután pedig kiugrálta magát, vadászott minden létező dologra az udvaron,  megélezte a karmait a közeli fákon, szalad haza kedves gazdájához.

Ekkor jön el a mi időnk. Hogy mivel köthető legjobban hozzánk egy cica? Természetesen a hasával.

Számos márkás macskakaja létezik, de minden macskának más és más az izlése. Egy azonban minden macskára érvényes. Ez pedig az, hogy ha egyszer elkapatod, akkor igen nehéz újból megtörni az ellenállását, és vissza szoktatni egy szerényebb kajára.

Tény, hogy minden macskának hasznos a házi koszt, de emellett szüksége van arra a kis plusszra is, amit a számukra gyártott eleségek tartalmaznak.

Ha nem is mindig van rá keret, a száraz eleségre mindenképpen kerítsünk egy kis összeget, mert számos vitamin és ásványi anyagot tartalmaz, melyet macskánk meg fog hálálni. Ezek erősítik immunrendszerét, erőssé és egészségessé teszi a macskát, és a szabadon játszó cicáknak erre különössen nagy szükségük van.

Ugyanakkor fontos a minőség is, mert a rossz minőségű étel, hiába olcsó, sokszor még a macskánk számára is ehetetlen.

Ha kényeztetni szeretnénk kedvencünket, akkor jöhetnek az alutasakos ételek, és a finom falatok. Én már sok mindent kipróbáltam. A Gourmétermékeket melegen tudom ajánlani, imádják a macskák.

Hasonlóan jó a Whiskas, és a dm macska kolbásza és finom falatai is elnyerték a cicák elismerését.

A Purina One kajáért ölni tudnának,tényleg minden macska kedvence lehetne, ennek ára azonban meglehetősen borsos. Az eledel ízesítését pedig ne az alapján ítéljük meg, hogy mi mit szeretünk, mert a macska valószínűleg másként gondolja ezt. Tehát inkább az ő érdekeit nézzük, mert kifizetődik.

Van még egy fontos dolog a szabadon tartott macskák számára:

Megfelelően kell óvni őket az élősködőktől.

A legfontosabb dolog a veszettség elleni oltás, amit minden évben be kell adatni az állatorvossal.

A másik dolog pedig a rendszeres féregtelenítés.

Lehet, hogy nem mindenki van ezzel tisztában, de ha a macska bélférges, azt az ember könnyen elkaphatja. Csak akkor derül ki, ha már késő.

Van még egy lényeges kellemetlen élőskodő, ez pedig a bolha.

Tudom, hogy a bolha nyakörv a legolcsóbb, de meg kell mondanom, hogy az egyik legkevésbé hatékony. A legjobb védelem az ampullák.Bár nagyon drágák, de tapasztalataim szerint minden pénzt megérnek. Sok bosszúságtól ( kullancs és bolha), megkímélik az embert.

A legfontosabb dologot hagytam a végére. Minden macskának szüksége van a gazdi szeretetére. Egy kis fülvakargatás, has simogatás, és egy kis hízelgés, hogy doromoljon nekünk. Számunkra ez a nap legszebb pillanata, és ezt ők sem felejtik el.

Lakásban tartott macska


A macska tartóknak van egy hatalmas tábora, aki bár panelban laknak, mégsem tudnak elszakadni kedvencüktől, ezért szoba cicát tartanak.Erre a fajta nevelésre inkább a nemesített fajták alkalmasabbak. A házicica ugyan nevelhető lakásban, de szegény inkább szenved, minthogy boldog élete lenne. Tehát mindenki gondolja meg, hogy tart-e macskát. Ha pedig igen, akkor egy szoba cicának elég nagy igényei vannak.

Mivel ő nem mehet ki a szabadba, ezért helyet kell biztosítani nekik az ablaknál, mert ráérő idejükben imádnak nézelődni, és inkább legyen egy jól megközelíthető hely, ahonnan mindent látnak, és kényelmesen elférnek, mintha levernének egy sor fontos, vagy szép dolgot.  Nekik ez nagyon fontos, és ki is fogják harcolni maguknak.

Alom. A lehető legfontosabb dolog. Ha megérkezik a kiscica, akkor az első dolog, amit meg kell mutatni neki, az az alom. Bele kell tenni, és lehetőleg megvárni vele, míg elvégzi  a dolgát. Ha ez megvan, akkor utánna már nem lesz vele probléma, feltéve, ha az alom tisztán van tartva. Pénztárca kérdése, hogy milyen almot veszünk, az olcsóbbak hátránya, hogy sajnos a szag elég átható tud lenni. Ebben az esetben nem elég naponta kitakarítani, ajánlatos szagtalanító port is venni, és még a kényesebb orrú rokonok ekkor is érezni fogják a szagát. A drága almok ennél sokkal jobbak, de ezeket is minden nap takarítani kell, és minden héten cserélni. Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, akkor a macska nem fog belemenni, és az kellemetlen következményekkel járhat a lakásra nézve.

A szoba cicák számára létezik egy kaparófa nevű tárgy, amire vagy rá tudjuk szoktatni, vagy nem. Nekem sosem sikerült. Ennek egyetlen hátrányát a fotel bánta, mert azt rendszeresen használta a karmai élesítésére. Amennyiben azonban tetszik neki a fa, akkor olyan helyre kell tenni, ahol könnyen eléri, és stabilan rögzíteni kell, ha lehet függőleges állásban, mert számukra ez a természetesebb. Ha semmiképpen sem megy a dolog, akkor én még ajánlanám a köröm vágását. Ez a gazdinak is jó, és a macskának sem fáj. Fontos, hogy csak kicsit szabad belőle vágni, sé csak teljes nyugalmi állapotban próbáljuk meg, mert mcskánk nem biztos, hogy rajongani fog az ötletért.

Etetés tekintetében figyelembe kell vennünk, hogy a szobacica sokkal finnyásabb szabadon élő társainál. Kétszer is meggondolja, hogy mit egyen, és hogy mikor. Igényli, hogy állandóan legyen előtte kaja, különben nem hagyja élni a gazdit. Szereti az inyencséget, és ez az egyetlen dolog, amivel bármire rávehető. Az olcsóbb termékek valahogy mindig hidegen hagyják, de a drágábbakért rajong.  Száraz eleségként nagyon tudom ajánlani a Friskies indoor cats kajáját. Olyan plusz adalékokat tartalmaz, amely elengedhetetlen a lakásban tartott macskák számára. kedveskedj neki, hiszen bezárva él, és itt neked kell azért teperned, hogy ő körbe hízelegjen téged.

Bár lakásban tartod, azért a kötelező veszettség elleni oltást ajánatos beadatni, és a féregtelenítés is nagyon fontos. Bárhonnan elkaphatja, és te csak azt veszed észre, hogy lassan elfogy a macska, pedig szinte zabál. Ebben az esetben a bolha nyakörv is elegendő, hiszen jóval keveebb lehetősége van a bolhák összeszedésére, és az öv elriasztja a lehetséges vállalkozókat is.

Ajánlatos alvóhelyet készíteni neki, és rendszeresen átpakolni oda, mert ha megszokja, hogy veled alszik az ágyban, akkor egy élet is kevés, hogy erről leszoktasd.

Még egy jó tanász. A szobacicák egész nap unatkoznak. Tehát tedd tele a lakást zörgő labdákkal, és műegerekkel, hogy egy kicsit lefoglalja magát. Ha pedig otthon vagy, te is játszhatsz vele, csak a karmolászásról kell leszoktatnod.

Sok türelmet kvánok hozzá.

Forras :innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése