2016. január 19., kedd

Amit a cicákról tudnod kell!Az újszülött kiscicák nem látnak, nem hallanak, és alig nyomnak 100 grammot. Az cica anya nyalogatja kicsinyeit, melengeti és igazgatja őket, így találnak oda az anyatejet adó emlőhöz. 3 hetes korukig a cicák még nem képesek szabályozni testhőmérsékletüket, ezért odakúsznak, dörgölőznek édesanyjuk hasához, szívesen szopiznak – nem is tudván, hogy az előtejjel milyen sok antitest jut a szervezetükbe. Néhány nap múlva az előtej helyett anyatej fejlődik, amit hasonló odaadással fogyasztanak életük első hónapjában.7-10 napos korukban testsúlyuk megduplázódik, 5 héten belül meg tanulnak mozogni, érzékszerveik egyre jobban kifejlődnek. Idejüket - az evésen kívül - maximálisan a játszásnak és alvásnak szentelik.

Születésükkor a kiscicák szaglóérzéke eléggé fejlett ahhoz, hogy megtalálják az anyukájukat. Arra is képesek, hogy megkülönböztessék a három alap ízt: az édeset, a sósat és a keserűt. Még nem látnak, és nem hallanak, ám ez a két érzék nagyjából egyszerre fejlődik ki náluk. A hallás képessége az 5. napon jelentkezik – ugyan 14 napos korukig nem tudnak tájékozódni hallás útján. Egyhónapos korukra fejlődnek ki felnőtt képességeik, és csak ekkor lesznek képesek felismerni az anyjuk hangját. 7-15 naposan nyílik ki a szemecskéjük, de a mélységet csak 3-4 nap elteltével képesek érzékelni. A halló és látó érzékszervek szimultán fejlődése néhány napot vesz igénybe.

A kiscicák egyensúlyérzéke már nagyon korán kifejezetten fejlett, habár kicsit még ügyetlenek. 2 hetes koruk előtt nehezen koordinálják mozgásukat, de 17 napos koruk körül már elkezdenek négy lábon járkálni, és 3 hetesen már egész ügyesen tudják hátsólábukkal a fülüket vakargatni. 35 naposan már minden gond nélkül vakaródznak, és a karmaikat is képesek visszahúzni.

A kiscicák viszonylag nagy fejjel születnek, és végtagjaik is hosszúkásak, lábacskáikon állva magasnak és nyúlánknak tűnnek. Testük fokozatosan fejlődik, nő, és eléri a felnőtt macska testének arányosságát.


A testápolás, az emésztés és az ürítés, valamint a táplálkozás (a szopás kivételével) öröklött viselkedési forma, melyeket az anyamacska nagyon gyorsan megtanít kicsinyeinek. A cicák 15 naposan már képesek a mellső lábaikat nyalogatni, 30 naposan elkezdenek ismerkedni az alommal, háromhetes koruktól pedig már képesek benne önállóan elvégezni a dolgukat. Már négyhetes korukban képesek segítség nélkül táplálkozni: anyját utánozva tanulják meg az élet minden csínját-bínját.


A kapcsolatépítési igényeik 3 hetes kortól jelentkeznek: elkezdenek játszani a testvéreivel és az anyukájával. Először csak megérintik, megtapogatják a többi cicát, és lassan megtanulják, hogy hogyan kerülhetik el, hogy karmolással kárt okozzanak egymásban. Aztán fokozatosan más célpontot keresnek: olyan apró „áldozatok” keltik fel figyelmüket, mint a rovarok vagy a környezetükben levő kicsi tárgyak. A zsákmányszerzés ösztöne egyhónapos korukra erősödik fel bennük.


Háromhetes kor körül elkezdenek érdeklődni az őket körülvevő más, barátságos élőlény (ember, kutya, stb.)  Fontos, hogy a cicák környezete sok vizuális-, hanghatási és tapintási tapasztalatforrást tartalmazzon. Napi néhány percnyi simogatás, kisgyerek vagy valamilyen kisállat társasága, különböző hangok mind hozzájárulnak a kiscicák szellemi és érzelmi egyensúlyához. A kifejlett cicák viselkedése nagymértékben függ a kiskorban tapasztalt környezet sokszínűségétől.


Kiscicák oltása, 4-6 hetes kortól:


Védőoltás nélkül elpusztulhatnak a cicák!

Ezek a vakcinák védelmet nyújtanak a megbetegedésekkel szemben a cicáknak. Több információ az állatorvostól!

·   leukózis,

·   fertőző hashártyagyulladás (FIP-vírus),

·   fertőző bélgyulladás (panleukopenia),

·   fertőző rhinotracheitis (herpes vírus),

·   calicivírus okozta nátha,

·   veszettség.


Védőoltási naptár a cicáknak


A kölyökcicák védőoltása a kölyökcicák alapimmunitásának létrehozásához 9 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapniuk!

 Hogyan nevelj fel, egy cica kölyköt?


Parkokban, bokros területen, vagy a legelképzelhetetlenebb helyen (pl. szemeteskukába…) hallhatunk madárcsiripeléshez hasonló gyenge hangocskákat. Ezek a hangok sok esetben nem madaraktól származnak, pici cicák is adnak ki hasonló hangokat.

Ha ilyen cicafészekre bukkanunk, először tételezzük fel a legjobbat, a cicamama táplálkozni ment, vagy éppen költözteti picinyeit.  Győződjünk meg alaposan, arról, hogy ténylegesen elhagyott kölykökről van szó, mert ha megfogjuk a piciket, a visszatérő anyamacska esetleg nem fogadja vissza kölykeit!!!! A piciknek pedig az anyjuk mellett van kizárólag jó helyük.

Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy elveszett, kidobott kölykökre bukkantunk, felmerül a kérdés, mit tegyünk. Sajnos olyan eset is megtörténhet, hogy az anyacica elpusztult.

Két lehetőségünk van:

- találunk olyan cicamamát, melynek elpusztultak a kölykei, és még van teje, vagy egy-két kölyök született csak, és van remény egy-két idegen cicabébi felnevelésére a meglévők mellett.   Nagyon ügyeljünk arra, hogy ha kölyökkel rendelkező mamával  próbáljuk az árván maradtakat elfogadtatni, a kölykök egykorúak legyenek, mert a nagyobb kölykök elnyomják a kisebbeket. Hiába fogadja el a cicamama, az árva kölyök elpusztul, éhen hal. A kölyök nélküli cicamamák, de sok kutyamama is, általában elfogadják  az új jövevényeket.

- amennyiben nincs pótmamára lehetőség, magunknak kell gondoskodni a kis árvákról.

Ez nem könnyű feladat. Újszülött cicák felnevelésére lényegesen kisebb az esély, mint a 2-3 hetes cicák esetében. Amennyiben nem sikerül egy picit felnevelnünk, ne okoljuk magunkat érte, a mesterséges környezetben a piciknek mindig kisebb az esélyük az életben maradásra! Vonatkozik ez elsősorban az újszülöttekre.

Melyek azok a tényezők, melyeket szem előtt kell feltétlen tartani?

 A cicakölykök nem képesek testük hőmérsékletét szabályozni, melegen kell őket tartani, különben kihűlnek és elpusztulnak.  Az infralámpa vagy az elektromos melegítőpárna  alkalmazása ideális megoldás. 25-30 Celsius fok hőmérséklet biztosítása feltétele az életben maradásnak. 5-6 hetes korukra tudnak a 20 fokos külső hőmérséklethez alkalmazkodni. Eleinte 2 óránként kell őket etetni, ez az idő a cicák korának növekedésével nő, az etetések gyakorisága csökken. A cicakölykök eleinte nem képesek üríteni, ezt az anyjuk a hasuk és a végbéltájék nyalogatásával intézi el, ez a feladat is ránk hárul. Nedves vattával simogassuk a picik hasát és végbéltájékát.

Abban az esetben kell a piciket orvoshoz vinni, ha a szemük csipás  és tüsszögnek, láthatóan betegek.

A cicáknak ne adjunk tehéntejet, mert sok cica allergiás a tehéntej laktóz tartalmára, ami hasmenést is okozhat!

Figyeljük állandóan a viselkedésüket, hasmenés, rekedés, étvágytalanság esetén azonnal forduljunk orvoshoz

A mesterséges környezetben nevelkedett cica mindig jobban ragaszkodik az emberhez, a cirógatáshoz, mint a cicamama által nevelt kölykök.


Milyen hosszú ideig is tart egy macska vemhesség?

A cicák vemhessége 63-65 napig tart.
A vemhességi idő változó a 60 és a 70 nap még normális.


Hogyan állapíthatjuk meg a macskánk vemhességét?

Macskánk vemhességének korai jelei:

Ellentétben az emberekkel a cicáknál a vemhességet nem lehet meghatározni vér-vagy vizeletvizsgálattal.

- A cica vemhességének eleinte nagyon kevés látható jele van

- A cica viselkedése higgadtabbá, nyugodtabbá válhat

A cica, a vemhesség első felében nem igazán mutat semmilyen árulkodó jelet.
A progeszteron (vemhességi hormon) hatására a cica anyuka viselkedése hamar megváltozik.
A vemhes cica aktivitása folyamatosan csökken és egyre többet pihen.

-A macska vemhességének későbbi jelei

A cica mellbimbója a harmadik héten megduzzad és élénk rózsaszínűvé válik.
A negyedik hétre olyan mértékű súlyváltozás jön létre, különösen a hasi területen, hogy már egyértelműen látszik, hogy a cica vemhes.

A tünetek között lehet, gyakori vizelés, fokozott alvás, fészekrakási viselkedés.
A gyakori vizelés miatt fontos a jó minőségű cicaalom, a fertőzések elkerülése miatt is. 28 nap után állatorvos meg tudja mondani azt is hány kismacska lapul az anyukája hasában. Az állatorvos a vizsgálatot végezheti kézzel és ultrahanggal is.

Hogyan etesd a vemhes macskát?


Csakúgy, mint az emberek a cicád is tapasztalhat hányingert, sőt hányhat is.
Nagyon fontos a jó minőségű és tápláló étrend cicád számára. Több fehérjét és kálciumot kell kapni a cicádnak vemhessége alatt.
Tartsd beltérben a cicust, hogy figyelemmel tudd kísérni a vemhességét, és a kis kölykök születését.
Étrend kiegészítőt csak akkor adj a cicádnak, ha azt állatorvos is engedélyezte. A vemhes nőstény pár nappal az ellés előtt megfelelő helyet keres a kicsinyeinek, melyet szagjelekkel lát el.
Az ellés pillanatának közeledtével a cicád visszautasítja az ételt és izgatottan mászkál a "fészkében".

Hogyan állapítsuk meg a macskánk nemét?


Nőstény cica:

A hüvely függőleges nyílása csaknem közvetlenül a végbélnyílás alatt helyezkedik el;
első ránézésre úgy tűnik, mintha összekapcsolódna a kettő.

Hím cica:

A végbélnyílás közvetlenül a faroktő alatt helyezkedik el (ez a nőstényre is igaz);
a heréket tartalmazó herezacskó található alatta. A pénisz a herezacskó alsó részében van.

Mitől hány a cicánk?

A macska hányást sokféle dolog okozhatja, de van, hogy ez életveszélyes is lehet. A macska hányás, különböző betegségek tüneteként jelentkezhet.
A gyomor-bélrendszer betegségei, a máj, a vesék, a hasnyálmirigy, a szív és az agyvelő megbetegedései is okozhatnak hányást.
Jelentkezhet mérgezés miatt is, de a macskák pszichés okokból is hányhatnak.
A macska hányást leggyakrabban a tisztálkodás során lenyelt szőr és szennyezőanyagok okozzák.
Ha a hányás egyszer fordul elő, akár jelentéktelen is lehet, de ha ismétlődő hányásról van szó, annak már komolyabb okai is lehetnek.Sok macska heti egy-két alkalommal visszaöklendezi a tisztálkodás során lenyelt szőrszálakat.
A fűszálak elfogyasztása segíti ezt az öntisztító folyamatot.
Ha füvet találsz a macskád hányásában, ne ijedj meg, ez annak a jele, hogy macskád, próbálja magát gyógyítani.
Érdemes a macska környezetében füvet tartani, hogy szükség esetén elfogyaszthasson belőle egy keveset.
Ennek a problémának a megelőzésében segíthet az is, ha gyakrabban és alaposabban fésülöd ki cicád bundáját.

Mitől megy a cicánk hasa?

Sok cicának nembírja a gyomra, ha hirtelen váltassz eledelt. Ha megromlott a cica eledel, szintén kiválthat hasmenést. Ha nehezen múlik el, tanácsos egy kis diétára fogni a cicát.  Ilyenkor,  Én egy napig csak vizet adtam neki, másnap párolt rízst és főtt csirkemellet kapott. Egy ilyen diéta után, ha nem múlik el a hasmenés, orvoshoz kell vinni!

Mennyi a macskánk normál hőmérséklete?

Ha valamilyen komolyabb baj van, akkor a  macska hőmérséklete többnyire magas vagy alacsony. A macska normális testhőmérséklete 38-38,5 °C, ha e fölé emelkedik vagy csökken a testhőmérséklet azonnal forduljunk állatorvoshoz. A hőmérőzést a cicus végbelén keresztül végezzük. Mivel nem nagyon fogja szeretni ezt a műveletet, nem árt ha óvatosan a vállánál és a mellső lábánál lefogjuk. Erre azért is van szükség, mert ha ficánkol a macska, akkor a lázmérő könnyen kicsúszhat vagy eltörhet. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább bízzuk az állatorvosra.


Hogyan szaporodnak a macskák?A cica ivarérettségének ideje fajtától, ivartól, tápláltságtól, ápoltságtól függ, amelyet nagyjából 6-9 hónapos korukra ér el, a bizonyos időközönként jelentkező párzási vágyat ivarzásnak vagy tüzelésnek nevezzük. A tüzelés 6-8 napig tart. A kandúr mindig kész a párosodásra. Amint eléri az ivarérettséget, felveszi fröcskölő szokását (az ivarérett kandúr macska vizelete rendkívül bűzös és átható). A kandúrok ezzel jelölik a territóriumukat.

Ivarérettség után hosszabb-rövidebb idővel alakul ki ez a szokásuk, ezt megelőzni csak ivartalanítással lehet. A tüzelő nőstény vágyakozva nyávog, a hátán hempereg és különböző tárgyakhoz dörgölődzik. Étvágya csökken, nyugtalan, igyekszik megszökni a háztól. Az egymást jól ismerő macskáknál a párzásra gyorsan sor kerül. A párzás során a nőstény mély nyávogást hallat. Az egész aktus csak néhány másodpercig tart. Azok a nőstény macskák, amelyek nem párosodtak, még néhány napig vagy akár 1-2 hétig is mutatják ezeket az ivarzási tüneteket, majd átmenetileg megnyugszanak. 1-2 hetes nyugalmi időszak után ismét elölről kezdődik a partner utáni vágyakozás. Egy lakásban tartott, a többi macskától elzárt nősténynél akár hónapokig tart ez a jelenség. Ez azért van így, mert a macskánál a peteérést a párzási aktus váltja ki, ha nem történt párzás, nincs tüszőrepedés sem, nem szűnnek az ivarzási tünetek.

Hogyan ivartalanítassuk macskánkat?

Amikor a cica eléri a féléves kort, akkor el kell döntenünk, hogy ivartalaníttatjuk-e kedvencüket vagy sem. Az ivartalanítás ma már rutinbeavatkozás, altatásban végzik, így az állat nem érez fájdalmat. Altatás előtt 12 órával ne adjunk enni és 5-6 órával előtte ne adjunk inni az állatnak, mert altatás közben vagy utána kihányhatja, bekerülhet a tüdejébe a hányadék és megfulladhat tőle. Nőstényeknél az ivartalanítás a petefészkek, hímeknél a herék eltávolításából áll. Nőstényeknél a nem kívánt utódokon kívül előny még, hogy jóval ritkábban fordul elő emlődaganat vagy gennyes méhelváltozás. A nőstény hasfalán egy körülbelül 3-5 cm hosszú vágást ejt az orvos, majd eltávolítja mind a két petefészket - esetleg a méhet is -, azután összevarrja a sebet. Az operáció után, míg az altatás tart (1-2 óra), jobb, ha orvosi ellenőrzés mellett ébredezik a cica, így az esetleges komplikációkat azonnal lehet kezelni.

Amikor hazavisszük cicánkat, fektessük le a földre, takarjuk be, nehogy megfázzon, és maradjunk mellette, amíg látjuk, hogy szédeleg, tántorog. A műtét után akkor adhatunk neki vizet, ha már nem támolyog, nem dülöngél. Noha nagyon szomjas lesz az altatás miatt, mégsem javasolt egyszerre fél deciliternél több folyadékot egyszerre meginnia. Másnap kaphat a cica ételt. Ha megoldható, akkor 4-5 napig ne ugráljon, így jobban gyógyul a seb. A szabadon tartott vagy kijáró macskákat 10 napig ne engedjük ki a lakásból. A 7-10. napon az állatorvos kiveszi a varratokat. A hímek ivartalanítása sokkal egyszerűbb, mint a nőstényeké, mert a műtét során nem kell a hasüregbe hatolni. Az operáció után ugyanúgy járunk el a hímeknél is, mint a nőstényeknél, bár az ő esetükben a sebgyógyulás ideje rövidebb, így kevesebb ideig kell korlátozni mozgásukat. Vigyázzunk rájuk, amíg ébredeznek, nehogy nekimenjenek valaminek és megsérüljenek.

Hogyan ápoljuk macskánkat?

Szőr ápolás:


Már a kiscicáknak is meg kell szokniuk a napi fésülést, különösen a hosszú szőrű cicák esetében. A kilazult szőrszálak eltávolításán kívül a napi fésülésnek más jelentősége is van: ilyenkor a gazdi kézbe veszi kedvencét, megsimogatja, ellenőrzi, hogy tiszták-e a fülei, nincs-e benne parazita, nincs-e rajta sérülés stb. A rövid szőrü cicák ápolásához használjunk sűrű fogú fésűt, majd tenyerünkkel határozott mozdulattal simítsuk végig a testét a fejtől kiindulva egészen a farokig. Ezt a cicák nagyon szeretik, és a kilazult szőrszálakat így végleg eltávolíthatjuk.

A hosszú szőrű cicák ápolása jóval több időt vesz igénybe. Naponta kétszer fésüljük ki szőrét. Az összecsomósodott részekkel külön kell foglalkoznunk. Húzzuk szét a szőrszálakat, ezután nekiláthatunk ritka fogú, majd közepesen sűrű fésűvel a bontáshoz. A hintőpor alkalmazása segít a csomók kibontásában, csökkenti a szőrszálak összetapadását. Ha így már nem bontható ki a csomó, akkor vágjuk le ollóval, ez megakadályozza az egyre nagyobb filces területek kialakulását. A szőrhullás tüzeléskor, vemhesség alatt, hormonzavarkor és vitaminhiány esetén fokozottan jelentkezik.

Ha a cicát kiállításra visszük, akkor előtte 4-5 nappal fürdessük meg (különösen a fehér cicákat), mert így a kiállításra a szőr visszanyeri természetes zsírtartalmát és fényét.

Különleges gondozást igényel a kandúrok farka. A farok felső, test felőli részén zsírmirigyek vannak, amelyek váladéka elsárgítja a szőrt. Baktériumok telepedhetnek meg itt, amelynek bőrgyulladás lehet a következménye. Ezt a részt akár naponta beszórhatjuk hintőporral, amit a bőrbe dörzsölés után kikefélünk. Esetleg a cicánk farkát külön is megmoshatjuk.

Fül  ápolás:


Időnként gyengéden töröljük ki a külső hallójáratot babaolajba mártott fültisztító pálcával, majd vattával töröljük át a fülkagylót. Ne használjuk ugyanazt a pálcikát mind a két fülhöz. Ha a fülben barna pöttyöket vagy sűrű váladékot találunk, akkor gyulladásra vagy parazitákra gyanakodhatunk, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz, és a további kezelést bízzuk rá.

Szem ápolás:


 A szemfolyás általában kötőhártya-gyulladást, megfázást vagy sérülést jelez, ezekben az esetekben forduljunk állatorvoshoz. Azonban létezik másfajta szemfolyás is, amely a rövid orrú cicáknál fordul elő, mivel a rövid orr miatt a könnyet az orrüregbe levezető könnycsatorna beszűkül, illetve elzáródik. Ilyenkor bórvizes vattával naponta többször töröljük ki a szemeket. Itt se használjuk ugyanazt a vattacsomót mind a két szemnél.

Fog ápolás:


A tejfogak elvesztése 4-6 hónapos korban következik be. A legtöbb esetben észrevétlenül zajlik le, de előfordulhat fogzási láz, levertség, étvágytalanság, véres fogíny, panaszos nyávogás.

A fogkőképződés és fogínygyulladás minden arra hajlamos cicánA tejfogak 8 hetes korra teljesen kifejlődnek a cicáknál. A ál megjelenik. Ha a cica nem használja kemény csontok rágására a fogait, akkor már 2-3 éves korban is kialakulhat, tünete a rossz szájszag és a nyálzás. A fogkövet állatorvossal távolíttassuk el. Ha az idősebb cicánk rosszul eszik, gondolnunk kell a fogkövességre és fogínybetegségre, ezeket állatorvos kezeli. Ne adjunk a cicánknak szilánkosan törő hosszú csöves csontot (pulyka, kacsa, öreg tyúk csontját), mert a hegyes csontdarabok megsebezhetik az állatot vagy akár fulladást is okozhatnak.

Ne hagyjuk magára a cicát csontrágás közben, hogy szükség esetén beavatkozhassunk, lehet, hogy ez menti meg az életét. Idősebb cicáknál a csontetetés székrekedést okozhat, ezért vigyázni kell.Neveljük rá a cicust a karomkoptató használatára, így sok bútorunkat megóvhatjuk. A karmok végét le is vághatjuk (legjobb erre a célra speciális, macskáknak készült karomvágó ollót használni) de csak az áttetsző végeket csípjük le (körülbelül 2 mm). Vigyázzunk, nehogy megsértsük a karomban lévő ereket és idegeket, mert ha ezek megsérülnek, az nagyon fájdalmas és néhány percig tartó vérzést okozhat. Legjobb, ha állatorvosra bízzuk a manikűrt.

Mit tegyek ha nem szobatiszta a cicám?

Készíts ki neki egy alom tálcát, amibe szórj némi almot.Ha észrevetted, hogy bepiszkított a szobába, vidd oda, szagoltasd meg vele és tedd utána a cicát az alomba.Kapard meg az almot, hogy lássa neki is ezt kell tennie.Hidd el megfogja tanulni ha segítessz neki! Türelemmel!

Milyen macska betegségek vannak?


 Szervi betegségek:

-Bőr és szőr, fül, szem, száj és fogak, légzőrendszer, szív, gyomor és bélrendszer, máj és hasnyálmirigy, lép, húgyhólyag és vese, csontváz- és izomrendszer, nemi szervek.

Egyéb betegségek:

-Kölyökkori csontlágyulás (angolkór)

-Agyhártyagyulladás

-Cukorbetegség

-Mennyi ideig él egy macska?

Csak húsz évvel ezelőtt egy macska élettartama 4-5 év között

mozgott, ma tizenöt évig is elélnek , vagy még annál is tovább. Egy macska várható élettartama sok mindentől függ, de a legfontosabb tényező az, hogy kinti vagy benti macskáról van szó. Az életkor jelentősen eltér a kettő között.

Szoba cicák:

Általában 12-18 évet élnek. Sokan a húszas éveiket is megérik. Az eddig jelentett legöregebb macska 28 évesen halt meg. A kinti macskák átlagosan négy vagy öt évig élnek. Haláluk általában traumák miatt következik be, elüti őket egy autó vagy kutyaták kergetik meg.

Kinti cicák:

Sokkal fogékonyabbak különböző halálos vírusokra és megbetegedésekre, amelyeket más macskákkal való küzdelmek  vagy közösülés során szerezhetnek.

Egyéb tenni valók:
A rendszeres bolhaűzés és féregtelenítés minden húsevő számára nélkülözhetetlen. A nagyobb szőrű állatok bundáját rendszeresen fésülni, kefélni és ápolni kell, emellett időszakosan ún. szőroldó pasztát  kell adnunk a tisztálkodás közben lenyelt szőrök kiürülésének segítésére. Az egészséges macska sokat mosakszik, fürdetni nem szükséges. A lakásban tartott macskák számára tiszta macskaalommal ellátott macskatálcát kell elhelyeznünk. A karmok megfelelő koptatásához kaparófát helyezhetünk el a lakásban, különben a túlnőtt karmokat kéthavonta vágni szükséges.

Hogyan utazz macskával?


Mindamellett, hogy egyik macska sem rajong a költözködésért, a benti cicák még érzékenyebbek a lakhely megváltoztatására, mivel sokkal inkább félnek az új helyzettől és környezettől. Minden új hang és illat sokkhatásként éri a lakásban élő cicákat. A gazdik számos intézkedést kell tegyenek annak érdekében, hogy a költözés napja kevésbé legyen stresszes a cicák és a családtagok számára.

Maga az utazás nem teszi szükségessé a cicák nyugtatószerrel való kezelését. Az utazás során tapasztalható nyugtalanság normális jelenség, a cica idővel ellazul. Nyugtatószerek beadásához csak akkor folyamodj, ha a macska az utazás alatt kárt tehet saját magában (például, ha hosszabb ideig tombolva próbál kiszabadulni a szállításra használt ketrecből). A nyugtatószerek alkalmazása következtében a macska zavart maradhat, és bizonyos esetekben légúti elégtelenségeket vonhat maga után, ezért a cica kitűnő egészségnek kell örvendjen.

Hogyan ismertesd meg a macskáddal az új lakást? Hasznos lehet, ha a cicát elszállítod a költözés előtti éjszakán. Valaki a cicával kell maradjon az éjszaka során. Egy családi barát, akit a cica ismer, valódi segítség lehet. A költözést megelőző napon történő átszállítás lehetővé teszi a cica számára, hogy kezdje otthon érezni magát az új környezetben, illetve a lakás is befújható feromon spray-jel. Továbbá minden figyelem a cica szükségleteire irányul, a gondozó pedig nem fog zavartnak tűnni.

Hogyan készítsd elő járműved, macskákkal történő utazásra?

A macskák szállítására használt ketreceket csak közvetlenül az indulás előtt helyezd a járműbe. A cicák autóba helyezése és magukra hagyása az utolsó tárgyak behelyezésének idejére a házi kedvenc pánikba esését okozza. A cicák szállítása nem történhet a gyerekek szállításával együtt. A fokozott rájuk fordított figyelem és az éles hangok túlzott közelsége nyugtalanná tehetik a cicát, sőt meg is betegíthetik. Számos macska nem képes megbirkózni a gyerekek közelségével; zárt helyiségekben pedig a nyugtalanság csak fokozódik.

Szabad szállítás közben, szabadon engednem a macskám?

A macskák szállítása mindig szállítóketrecben kell történjen. Utazás során soha ne engedd az ülésen ülni a cicákat. A cicák járművön belüli kiszabadulása nem csak veszélyes, de törvénytelen is lehet. A macskák a kuplung- vagy a fékpedál alá mászhatnak, zavarhatják a járművezető kilátását, illetve elvonhatják a forgalomban részt vevő többi sofőr figyelmét. A cicák a nyitott ablakon ki is mászhatnak a járműből, amely akár az elgázolásukhoz is vezethet. Hirtelen fékezés vagy baleset esetén a rögzített szállítóketreceken kívül tartózkodó macskák megsérülhetnek vagy elhalálozhatnak, a kemény felületektől elszenvedett ütések vagy a járműből való kiesés következtében. Biztosítsd a cicák kényelmét a járműben. A legizgatottabb cica szállítóketrecét helyezd az első utasülésre úgy, hogy a ketrec elején található nyílás a járművezető felé nézzen (a biztonsági övet vezesd át a szállítóeszköz fogantyúin, majd csatold be). A megnyugtatás érdekében a sofőr beszélhet a cicához, illetve időnként odatarthatja a kezét, hogy az megszagolja.

Hogyan szállíts több macskát, egyszerre?

A macskák sosem szállíthatók közös kosárban. A jármű mozgása és a hirtelen fékezés következtében az egyik állat megütheti a másikat. Továbbá, a macskák agresszívakká válhatnak, ha egy szűk helyen vannak összezárva. A macska szállítása során ajánlott más tárgyakkal megtölteni a járművet. Így a teljes figyelem a költözésre és a házi kedvenc kényelmére irányulhat.

Hogyan vezess autót, ha macskával utazol?

A lassú, nyugodt és finom vezetési stílus segít a stressz csökkentésében. A hangos zene és a különös zajok és illatok beáramlását lehetővé tevő leeresztett ablakok zavartságot okoznak. Ha lejhet, ne állj meg az utazás során. A macska a lehető leghamarabb meg kell érkezzen a kijelölt helyre.


Hogyan etesd a macskád, autós utazás során?

A legtöbb macska stresszhelyzetben nem eszik és iszik. Ez egy természetes viselkedési forma. Utazás során ne hagyj eledelt és folyadékot a szállítóketrecben, mivel ezek kiömölhetnek, és bepiszkíthatják a cica bundáját. Az eledellel összekent macska stresszessé válik. Ilyen esetben tisztítsd meg az állatot. Egy rövid, a macska kényeztetésére és megitatására használt megállás hasznosnak bizonyulhat. A 2 óránál hosszabb utazások során mindenképp állj meg, hogy a cica bemehessen a "macska wc-be". Győződj meg arról, hogy az ablakok nincsenek lehúzva, és hogy senki sem fogja kinyitni a jármű ajtóit.

Hol tartsd a macskád, ha költözködsz?

A költözés napján a cica adott esetben bezárható a saját szobájába. Ebben az esetben tájékoztasd a költöztető személyzetet, hogy ne menjenek be abba a szobába. Egy ember jelenléte megnyugtathatja a cicát. Az egyedül hagyott macskák könnyebben pánikba esnek, amikor különös távoli zajokat hallanak. A macskák megszoktatása az új lakással, akár egy hét vagy hosszabb idő is eltelhet addig, amíg a cica megszokja az új lakást. A macskatulajdonosok nem kell pánikba essenek, ha a kedvenc a költözést követő 24 órában nem eszik, amennyiben vizet fogyaszt. Ha a cicának az állatorvostól vásárolt „könnyen emészthető" eledelt adsz, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy az étel megárt az állat gyomrának. Más megfelelő eledelek lehetnek a friss, adalékmentes csirke- vagy pulykahús. A cicák könnyebben megemésztik a szárnyashúst, és minimálisra csökkentik a stressz okozta hasmenés vagy hányás kockázatát. A cicák nagyon lassan fedezik fel az új lakást, olyan pillanatban, amikor a ház csendes. Zárj be minden ablakot és ajtót, mivel az új környezetben a cicák pánikba esnek és elszaladhatnak. Legkevesebb két hétig ne hagyd kimenni őket. Ezzel biztosíthatod, hogy kedvenced nem fog eltűnni.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése