2016. január 19., kedd

Amit a cicákról tudnod kell!



Az újszülött kiscicák nem látnak, nem hallanak, és alig nyomnak 100 grammot. Az cica anya nyalogatja kicsinyeit, melengeti és igazgatja őket, így találnak oda az anyatejet adó emlőhöz. 3 hetes korukig a cicák még nem képesek szabályozni testhőmérsékletüket, ezért odakúsznak, dörgölőznek édesanyjuk hasához, szívesen szopiznak – nem is tudván, hogy az előtejjel milyen sok antitest jut a szervezetükbe. Néhány nap múlva az előtej helyett anyatej fejlődik, amit hasonló odaadással fogyasztanak életük első hónapjában.7-10 napos korukban testsúlyuk megduplázódik, 5 héten belül meg tanulnak mozogni, érzékszerveik egyre jobban kifejlődnek. Idejüket - az evésen kívül - maximálisan a játszásnak és alvásnak szentelik.

Születésükkor a kiscicák szaglóérzéke eléggé fejlett ahhoz, hogy megtalálják az anyukájukat. Arra is képesek, hogy megkülönböztessék a három alap ízt: az édeset, a sósat és a keserűt. Még nem látnak, és nem hallanak, ám ez a két érzék nagyjából egyszerre fejlődik ki náluk. A hallás képessége az 5. napon jelentkezik – ugyan 14 napos korukig nem tudnak tájékozódni hallás útján. Egyhónapos korukra fejlődnek ki felnőtt képességeik, és csak ekkor lesznek képesek felismerni az anyjuk hangját. 7-15 naposan nyílik ki a szemecskéjük, de a mélységet csak 3-4 nap elteltével képesek érzékelni. A halló és látó érzékszervek szimultán fejlődése néhány napot vesz igénybe.

A kiscicák egyensúlyérzéke már nagyon korán kifejezetten fejlett, habár kicsit még ügyetlenek. 2 hetes koruk előtt nehezen koordinálják mozgásukat, de 17 napos koruk körül már elkezdenek négy lábon járkálni, és 3 hetesen már egész ügyesen tudják hátsólábukkal a fülüket vakargatni. 35 naposan már minden gond nélkül vakaródznak, és a karmaikat is képesek visszahúzni.

A kiscicák viszonylag nagy fejjel születnek, és végtagjaik is hosszúkásak, lábacskáikon állva magasnak és nyúlánknak tűnnek. Testük fokozatosan fejlődik, nő, és eléri a felnőtt macska testének arányosságát.


A testápolás, az emésztés és az ürítés, valamint a táplálkozás (a szopás kivételével) öröklött viselkedési forma, melyeket az anyamacska nagyon gyorsan megtanít kicsinyeinek. A cicák 15 naposan már képesek a mellső lábaikat nyalogatni, 30 naposan elkezdenek ismerkedni az alommal, háromhetes koruktól pedig már képesek benne önállóan elvégezni a dolgukat. Már négyhetes korukban képesek segítség nélkül táplálkozni: anyját utánozva tanulják meg az élet minden csínját-bínját.


A kapcsolatépítési igényeik 3 hetes kortól jelentkeznek: elkezdenek játszani a testvéreivel és az anyukájával. Először csak megérintik, megtapogatják a többi cicát, és lassan megtanulják, hogy hogyan kerülhetik el, hogy karmolással kárt okozzanak egymásban. Aztán fokozatosan más célpontot keresnek: olyan apró „áldozatok” keltik fel figyelmüket, mint a rovarok vagy a környezetükben levő kicsi tárgyak. A zsákmányszerzés ösztöne egyhónapos korukra erősödik fel bennük.


Háromhetes kor körül elkezdenek érdeklődni az őket körülvevő más, barátságos élőlény (ember, kutya, stb.)  Fontos, hogy a cicák környezete sok vizuális-, hanghatási és tapintási tapasztalatforrást tartalmazzon. Napi néhány percnyi simogatás, kisgyerek vagy valamilyen kisállat társasága, különböző hangok mind hozzájárulnak a kiscicák szellemi és érzelmi egyensúlyához. A kifejlett cicák viselkedése nagymértékben függ a kiskorban tapasztalt környezet sokszínűségétől.


Kiscicák oltása, 4-6 hetes kortól:


Védőoltás nélkül elpusztulhatnak a cicák!

Ezek a vakcinák védelmet nyújtanak a megbetegedésekkel szemben a cicáknak. Több információ az állatorvostól!

·   leukózis,

·   fertőző hashártyagyulladás (FIP-vírus),

·   fertőző bélgyulladás (panleukopenia),

·   fertőző rhinotracheitis (herpes vírus),

·   calicivírus okozta nátha,

·   veszettség.


Védőoltási naptár a cicáknak


A kölyökcicák védőoltása a kölyökcicák alapimmunitásának létrehozásához 9 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapniuk!

 Hogyan nevelj fel, egy cica kölyköt?


Parkokban, bokros területen, vagy a legelképzelhetetlenebb helyen (pl. szemeteskukába…) hallhatunk madárcsiripeléshez hasonló gyenge hangocskákat. Ezek a hangok sok esetben nem madaraktól származnak, pici cicák is adnak ki hasonló hangokat.

Ha ilyen cicafészekre bukkanunk, először tételezzük fel a legjobbat, a cicamama táplálkozni ment, vagy éppen költözteti picinyeit.  Győződjünk meg alaposan, arról, hogy ténylegesen elhagyott kölykökről van szó, mert ha megfogjuk a piciket, a visszatérő anyamacska esetleg nem fogadja vissza kölykeit!!!! A piciknek pedig az anyjuk mellett van kizárólag jó helyük.

Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy elveszett, kidobott kölykökre bukkantunk, felmerül a kérdés, mit tegyünk. Sajnos olyan eset is megtörténhet, hogy az anyacica elpusztult.

Két lehetőségünk van:

- találunk olyan cicamamát, melynek elpusztultak a kölykei, és még van teje, vagy egy-két kölyök született csak, és van remény egy-két idegen cicabébi felnevelésére a meglévők mellett.   Nagyon ügyeljünk arra, hogy ha kölyökkel rendelkező mamával  próbáljuk az árván maradtakat elfogadtatni, a kölykök egykorúak legyenek, mert a nagyobb kölykök elnyomják a kisebbeket. Hiába fogadja el a cicamama, az árva kölyök elpusztul, éhen hal. A kölyök nélküli cicamamák, de sok kutyamama is, általában elfogadják  az új jövevényeket.

- amennyiben nincs pótmamára lehetőség, magunknak kell gondoskodni a kis árvákról.

Ez nem könnyű feladat. Újszülött cicák felnevelésére lényegesen kisebb az esély, mint a 2-3 hetes cicák esetében. Amennyiben nem sikerül egy picit felnevelnünk, ne okoljuk magunkat érte, a mesterséges környezetben a piciknek mindig kisebb az esélyük az életben maradásra! Vonatkozik ez elsősorban az újszülöttekre.

Melyek azok a tényezők, melyeket szem előtt kell feltétlen tartani?

 A cicakölykök nem képesek testük hőmérsékletét szabályozni, melegen kell őket tartani, különben kihűlnek és elpusztulnak.  Az infralámpa vagy az elektromos melegítőpárna  alkalmazása ideális megoldás. 25-30 Celsius fok hőmérséklet biztosítása feltétele az életben maradásnak. 5-6 hetes korukra tudnak a 20 fokos külső hőmérséklethez alkalmazkodni. Eleinte 2 óránként kell őket etetni, ez az idő a cicák korának növekedésével nő, az etetések gyakorisága csökken. A cicakölykök eleinte nem képesek üríteni, ezt az anyjuk a hasuk és a végbéltájék nyalogatásával intézi el, ez a feladat is ránk hárul. Nedves vattával simogassuk a picik hasát és végbéltájékát.

Abban az esetben kell a piciket orvoshoz vinni, ha a szemük csipás  és tüsszögnek, láthatóan betegek.

A cicáknak ne adjunk tehéntejet, mert sok cica allergiás a tehéntej laktóz tartalmára, ami hasmenést is okozhat!

Figyeljük állandóan a viselkedésüket, hasmenés, rekedés, étvágytalanság esetén azonnal forduljunk orvoshoz

A mesterséges környezetben nevelkedett cica mindig jobban ragaszkodik az emberhez, a cirógatáshoz, mint a cicamama által nevelt kölykök.


Milyen hosszú ideig is tart egy macska vemhesség?

A cicák vemhessége 63-65 napig tart.
A vemhességi idő változó a 60 és a 70 nap még normális.


Hogyan állapíthatjuk meg a macskánk vemhességét?

Macskánk vemhességének korai jelei:

Ellentétben az emberekkel a cicáknál a vemhességet nem lehet meghatározni vér-vagy vizeletvizsgálattal.

- A cica vemhességének eleinte nagyon kevés látható jele van

- A cica viselkedése higgadtabbá, nyugodtabbá válhat

A cica, a vemhesség első felében nem igazán mutat semmilyen árulkodó jelet.
A progeszteron (vemhességi hormon) hatására a cica anyuka viselkedése hamar megváltozik.
A vemhes cica aktivitása folyamatosan csökken és egyre többet pihen.

-A macska vemhességének későbbi jelei

A cica mellbimbója a harmadik héten megduzzad és élénk rózsaszínűvé válik.
A negyedik hétre olyan mértékű súlyváltozás jön létre, különösen a hasi területen, hogy már egyértelműen látszik, hogy a cica vemhes.

A tünetek között lehet, gyakori vizelés, fokozott alvás, fészekrakási viselkedés.
A gyakori vizelés miatt fontos a jó minőségű cicaalom, a fertőzések elkerülése miatt is. 28 nap után állatorvos meg tudja mondani azt is hány kismacska lapul az anyukája hasában. Az állatorvos a vizsgálatot végezheti kézzel és ultrahanggal is.

Hogyan etesd a vemhes macskát?


Csakúgy, mint az emberek a cicád is tapasztalhat hányingert, sőt hányhat is.
Nagyon fontos a jó minőségű és tápláló étrend cicád számára. Több fehérjét és kálciumot kell kapni a cicádnak vemhessége alatt.
Tartsd beltérben a cicust, hogy figyelemmel tudd kísérni a vemhességét, és a kis kölykök születését.
Étrend kiegészítőt csak akkor adj a cicádnak, ha azt állatorvos is engedélyezte. A vemhes nőstény pár nappal az ellés előtt megfelelő helyet keres a kicsinyeinek, melyet szagjelekkel lát el.
Az ellés pillanatának közeledtével a cicád visszautasítja az ételt és izgatottan mászkál a "fészkében".

Hogyan állapítsuk meg a macskánk nemét?


Nőstény cica:

A hüvely függőleges nyílása csaknem közvetlenül a végbélnyílás alatt helyezkedik el;
első ránézésre úgy tűnik, mintha összekapcsolódna a kettő.

Hím cica:

A végbélnyílás közvetlenül a faroktő alatt helyezkedik el (ez a nőstényre is igaz);
a heréket tartalmazó herezacskó található alatta. A pénisz a herezacskó alsó részében van.

Mitől hány a cicánk?

A macska hányást sokféle dolog okozhatja, de van, hogy ez életveszélyes is lehet. A macska hányás, különböző betegségek tüneteként jelentkezhet.
A gyomor-bélrendszer betegségei, a máj, a vesék, a hasnyálmirigy, a szív és az agyvelő megbetegedései is okozhatnak hányást.
Jelentkezhet mérgezés miatt is, de a macskák pszichés okokból is hányhatnak.
A macska hányást leggyakrabban a tisztálkodás során lenyelt szőr és szennyezőanyagok okozzák.
Ha a hányás egyszer fordul elő, akár jelentéktelen is lehet, de ha ismétlődő hányásról van szó, annak már komolyabb okai is lehetnek.Sok macska heti egy-két alkalommal visszaöklendezi a tisztálkodás során lenyelt szőrszálakat.
A fűszálak elfogyasztása segíti ezt az öntisztító folyamatot.
Ha füvet találsz a macskád hányásában, ne ijedj meg, ez annak a jele, hogy macskád, próbálja magát gyógyítani.
Érdemes a macska környezetében füvet tartani, hogy szükség esetén elfogyaszthasson belőle egy keveset.
Ennek a problémának a megelőzésében segíthet az is, ha gyakrabban és alaposabban fésülöd ki cicád bundáját.

Mitől megy a cicánk hasa?

Sok cicának nembírja a gyomra, ha hirtelen váltassz eledelt. Ha megromlott a cica eledel, szintén kiválthat hasmenést. Ha nehezen múlik el, tanácsos egy kis diétára fogni a cicát.  Ilyenkor,  Én egy napig csak vizet adtam neki, másnap párolt rízst és főtt csirkemellet kapott. Egy ilyen diéta után, ha nem múlik el a hasmenés, orvoshoz kell vinni!

Mennyi a macskánk normál hőmérséklete?

Ha valamilyen komolyabb baj van, akkor a  macska hőmérséklete többnyire magas vagy alacsony. A macska normális testhőmérséklete 38-38,5 °C, ha e fölé emelkedik vagy csökken a testhőmérséklet azonnal forduljunk állatorvoshoz. A hőmérőzést a cicus végbelén keresztül végezzük. Mivel nem nagyon fogja szeretni ezt a műveletet, nem árt ha óvatosan a vállánál és a mellső lábánál lefogjuk. Erre azért is van szükség, mert ha ficánkol a macska, akkor a lázmérő könnyen kicsúszhat vagy eltörhet. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább bízzuk az állatorvosra.


Hogyan szaporodnak a macskák?



A cica ivarérettségének ideje fajtától, ivartól, tápláltságtól, ápoltságtól függ, amelyet nagyjából 6-9 hónapos korukra ér el, a bizonyos időközönként jelentkező párzási vágyat ivarzásnak vagy tüzelésnek nevezzük. A tüzelés 6-8 napig tart. A kandúr mindig kész a párosodásra. Amint eléri az ivarérettséget, felveszi fröcskölő szokását (az ivarérett kandúr macska vizelete rendkívül bűzös és átható). A kandúrok ezzel jelölik a territóriumukat.

Ivarérettség után hosszabb-rövidebb idővel alakul ki ez a szokásuk, ezt megelőzni csak ivartalanítással lehet. A tüzelő nőstény vágyakozva nyávog, a hátán hempereg és különböző tárgyakhoz dörgölődzik. Étvágya csökken, nyugtalan, igyekszik megszökni a háztól. Az egymást jól ismerő macskáknál a párzásra gyorsan sor kerül. A párzás során a nőstény mély nyávogást hallat. Az egész aktus csak néhány másodpercig tart. Azok a nőstény macskák, amelyek nem párosodtak, még néhány napig vagy akár 1-2 hétig is mutatják ezeket az ivarzási tüneteket, majd átmenetileg megnyugszanak. 1-2 hetes nyugalmi időszak után ismét elölről kezdődik a partner utáni vágyakozás. Egy lakásban tartott, a többi macskától elzárt nősténynél akár hónapokig tart ez a jelenség. Ez azért van így, mert a macskánál a peteérést a párzási aktus váltja ki, ha nem történt párzás, nincs tüszőrepedés sem, nem szűnnek az ivarzási tünetek.

Hogyan ivartalanítassuk macskánkat?

Amikor a cica eléri a féléves kort, akkor el kell döntenünk, hogy ivartalaníttatjuk-e kedvencüket vagy sem. Az ivartalanítás ma már rutinbeavatkozás, altatásban végzik, így az állat nem érez fájdalmat. Altatás előtt 12 órával ne adjunk enni és 5-6 órával előtte ne adjunk inni az állatnak, mert altatás közben vagy utána kihányhatja, bekerülhet a tüdejébe a hányadék és megfulladhat tőle. Nőstényeknél az ivartalanítás a petefészkek, hímeknél a herék eltávolításából áll. Nőstényeknél a nem kívánt utódokon kívül előny még, hogy jóval ritkábban fordul elő emlődaganat vagy gennyes méhelváltozás. A nőstény hasfalán egy körülbelül 3-5 cm hosszú vágást ejt az orvos, majd eltávolítja mind a két petefészket - esetleg a méhet is -, azután összevarrja a sebet. Az operáció után, míg az altatás tart (1-2 óra), jobb, ha orvosi ellenőrzés mellett ébredezik a cica, így az esetleges komplikációkat azonnal lehet kezelni.

Amikor hazavisszük cicánkat, fektessük le a földre, takarjuk be, nehogy megfázzon, és maradjunk mellette, amíg látjuk, hogy szédeleg, tántorog. A műtét után akkor adhatunk neki vizet, ha már nem támolyog, nem dülöngél. Noha nagyon szomjas lesz az altatás miatt, mégsem javasolt egyszerre fél deciliternél több folyadékot egyszerre meginnia. Másnap kaphat a cica ételt. Ha megoldható, akkor 4-5 napig ne ugráljon, így jobban gyógyul a seb. A szabadon tartott vagy kijáró macskákat 10 napig ne engedjük ki a lakásból. A 7-10. napon az állatorvos kiveszi a varratokat. A hímek ivartalanítása sokkal egyszerűbb, mint a nőstényeké, mert a műtét során nem kell a hasüregbe hatolni. Az operáció után ugyanúgy járunk el a hímeknél is, mint a nőstényeknél, bár az ő esetükben a sebgyógyulás ideje rövidebb, így kevesebb ideig kell korlátozni mozgásukat. Vigyázzunk rájuk, amíg ébredeznek, nehogy nekimenjenek valaminek és megsérüljenek.

Hogyan ápoljuk macskánkat?

Szőr ápolás:


Már a kiscicáknak is meg kell szokniuk a napi fésülést, különösen a hosszú szőrű cicák esetében. A kilazult szőrszálak eltávolításán kívül a napi fésülésnek más jelentősége is van: ilyenkor a gazdi kézbe veszi kedvencét, megsimogatja, ellenőrzi, hogy tiszták-e a fülei, nincs-e benne parazita, nincs-e rajta sérülés stb. A rövid szőrü cicák ápolásához használjunk sűrű fogú fésűt, majd tenyerünkkel határozott mozdulattal simítsuk végig a testét a fejtől kiindulva egészen a farokig. Ezt a cicák nagyon szeretik, és a kilazult szőrszálakat így végleg eltávolíthatjuk.

A hosszú szőrű cicák ápolása jóval több időt vesz igénybe. Naponta kétszer fésüljük ki szőrét. Az összecsomósodott részekkel külön kell foglalkoznunk. Húzzuk szét a szőrszálakat, ezután nekiláthatunk ritka fogú, majd közepesen sűrű fésűvel a bontáshoz. A hintőpor alkalmazása segít a csomók kibontásában, csökkenti a szőrszálak összetapadását. Ha így már nem bontható ki a csomó, akkor vágjuk le ollóval, ez megakadályozza az egyre nagyobb filces területek kialakulását. A szőrhullás tüzeléskor, vemhesség alatt, hormonzavarkor és vitaminhiány esetén fokozottan jelentkezik.

Ha a cicát kiállításra visszük, akkor előtte 4-5 nappal fürdessük meg (különösen a fehér cicákat), mert így a kiállításra a szőr visszanyeri természetes zsírtartalmát és fényét.

Különleges gondozást igényel a kandúrok farka. A farok felső, test felőli részén zsírmirigyek vannak, amelyek váladéka elsárgítja a szőrt. Baktériumok telepedhetnek meg itt, amelynek bőrgyulladás lehet a következménye. Ezt a részt akár naponta beszórhatjuk hintőporral, amit a bőrbe dörzsölés után kikefélünk. Esetleg a cicánk farkát külön is megmoshatjuk.

Fül  ápolás:


Időnként gyengéden töröljük ki a külső hallójáratot babaolajba mártott fültisztító pálcával, majd vattával töröljük át a fülkagylót. Ne használjuk ugyanazt a pálcikát mind a két fülhöz. Ha a fülben barna pöttyöket vagy sűrű váladékot találunk, akkor gyulladásra vagy parazitákra gyanakodhatunk, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz, és a további kezelést bízzuk rá.

Szem ápolás:


 A szemfolyás általában kötőhártya-gyulladást, megfázást vagy sérülést jelez, ezekben az esetekben forduljunk állatorvoshoz. Azonban létezik másfajta szemfolyás is, amely a rövid orrú cicáknál fordul elő, mivel a rövid orr miatt a könnyet az orrüregbe levezető könnycsatorna beszűkül, illetve elzáródik. Ilyenkor bórvizes vattával naponta többször töröljük ki a szemeket. Itt se használjuk ugyanazt a vattacsomót mind a két szemnél.

Fog ápolás:


A tejfogak elvesztése 4-6 hónapos korban következik be. A legtöbb esetben észrevétlenül zajlik le, de előfordulhat fogzási láz, levertség, étvágytalanság, véres fogíny, panaszos nyávogás.

A fogkőképződés és fogínygyulladás minden arra hajlamos cicánA tejfogak 8 hetes korra teljesen kifejlődnek a cicáknál. A ál megjelenik. Ha a cica nem használja kemény csontok rágására a fogait, akkor már 2-3 éves korban is kialakulhat, tünete a rossz szájszag és a nyálzás. A fogkövet állatorvossal távolíttassuk el. Ha az idősebb cicánk rosszul eszik, gondolnunk kell a fogkövességre és fogínybetegségre, ezeket állatorvos kezeli. Ne adjunk a cicánknak szilánkosan törő hosszú csöves csontot (pulyka, kacsa, öreg tyúk csontját), mert a hegyes csontdarabok megsebezhetik az állatot vagy akár fulladást is okozhatnak.

Ne hagyjuk magára a cicát csontrágás közben, hogy szükség esetén beavatkozhassunk, lehet, hogy ez menti meg az életét. Idősebb cicáknál a csontetetés székrekedést okozhat, ezért vigyázni kell.



Neveljük rá a cicust a karomkoptató használatára, így sok bútorunkat megóvhatjuk. A karmok végét le is vághatjuk (legjobb erre a célra speciális, macskáknak készült karomvágó ollót használni) de csak az áttetsző végeket csípjük le (körülbelül 2 mm). Vigyázzunk, nehogy megsértsük a karomban lévő ereket és idegeket, mert ha ezek megsérülnek, az nagyon fájdalmas és néhány percig tartó vérzést okozhat. Legjobb, ha állatorvosra bízzuk a manikűrt.

Mit tegyek ha nem szobatiszta a cicám?

Készíts ki neki egy alom tálcát, amibe szórj némi almot.Ha észrevetted, hogy bepiszkított a szobába, vidd oda, szagoltasd meg vele és tedd utána a cicát az alomba.Kapard meg az almot, hogy lássa neki is ezt kell tennie.Hidd el megfogja tanulni ha segítessz neki! Türelemmel!

Milyen macska betegségek vannak?


 Szervi betegségek:

-Bőr és szőr, fül, szem, száj és fogak, légzőrendszer, szív, gyomor és bélrendszer, máj és hasnyálmirigy, lép, húgyhólyag és vese, csontváz- és izomrendszer, nemi szervek.

Egyéb betegségek:

-Kölyökkori csontlágyulás (angolkór)

-Agyhártyagyulladás

-Cukorbetegség

-Mennyi ideig él egy macska?

Csak húsz évvel ezelőtt egy macska élettartama 4-5 év között

mozgott, ma tizenöt évig is elélnek , vagy még annál is tovább. Egy macska várható élettartama sok mindentől függ, de a legfontosabb tényező az, hogy kinti vagy benti macskáról van szó. Az életkor jelentősen eltér a kettő között.

Szoba cicák:

Általában 12-18 évet élnek. Sokan a húszas éveiket is megérik. Az eddig jelentett legöregebb macska 28 évesen halt meg. A kinti macskák átlagosan négy vagy öt évig élnek. Haláluk általában traumák miatt következik be, elüti őket egy autó vagy kutyaták kergetik meg.

Kinti cicák:

Sokkal fogékonyabbak különböző halálos vírusokra és megbetegedésekre, amelyeket más macskákkal való küzdelmek  vagy közösülés során szerezhetnek.

Egyéb tenni valók:




A rendszeres bolhaűzés és féregtelenítés minden húsevő számára nélkülözhetetlen. A nagyobb szőrű állatok bundáját rendszeresen fésülni, kefélni és ápolni kell, emellett időszakosan ún. szőroldó pasztát  kell adnunk a tisztálkodás közben lenyelt szőrök kiürülésének segítésére. Az egészséges macska sokat mosakszik, fürdetni nem szükséges. A lakásban tartott macskák számára tiszta macskaalommal ellátott macskatálcát kell elhelyeznünk. A karmok megfelelő koptatásához kaparófát helyezhetünk el a lakásban, különben a túlnőtt karmokat kéthavonta vágni szükséges.

Hogyan utazz macskával?


Mindamellett, hogy egyik macska sem rajong a költözködésért, a benti cicák még érzékenyebbek a lakhely megváltoztatására, mivel sokkal inkább félnek az új helyzettől és környezettől. Minden új hang és illat sokkhatásként éri a lakásban élő cicákat. A gazdik számos intézkedést kell tegyenek annak érdekében, hogy a költözés napja kevésbé legyen stresszes a cicák és a családtagok számára.

Maga az utazás nem teszi szükségessé a cicák nyugtatószerrel való kezelését. Az utazás során tapasztalható nyugtalanság normális jelenség, a cica idővel ellazul. Nyugtatószerek beadásához csak akkor folyamodj, ha a macska az utazás alatt kárt tehet saját magában (például, ha hosszabb ideig tombolva próbál kiszabadulni a szállításra használt ketrecből). A nyugtatószerek alkalmazása következtében a macska zavart maradhat, és bizonyos esetekben légúti elégtelenségeket vonhat maga után, ezért a cica kitűnő egészségnek kell örvendjen.

Hogyan ismertesd meg a macskáddal az új lakást?



 Hasznos lehet, ha a cicát elszállítod a költözés előtti éjszakán. Valaki a cicával kell maradjon az éjszaka során. Egy családi barát, akit a cica ismer, valódi segítség lehet. A költözést megelőző napon történő átszállítás lehetővé teszi a cica számára, hogy kezdje otthon érezni magát az új környezetben, illetve a lakás is befújható feromon spray-jel. Továbbá minden figyelem a cica szükségleteire irányul, a gondozó pedig nem fog zavartnak tűnni.

Hogyan készítsd elő járműved, macskákkal történő utazásra?

A macskák szállítására használt ketreceket csak közvetlenül az indulás előtt helyezd a járműbe. A cicák autóba helyezése és magukra hagyása az utolsó tárgyak behelyezésének idejére a házi kedvenc pánikba esését okozza. A cicák szállítása nem történhet a gyerekek szállításával együtt. A fokozott rájuk fordított figyelem és az éles hangok túlzott közelsége nyugtalanná tehetik a cicát, sőt meg is betegíthetik. Számos macska nem képes megbirkózni a gyerekek közelségével; zárt helyiségekben pedig a nyugtalanság csak fokozódik.

Szabad szállítás közben, szabadon engednem a macskám?

A macskák szállítása mindig szállítóketrecben kell történjen. Utazás során soha ne engedd az ülésen ülni a cicákat. A cicák járművön belüli kiszabadulása nem csak veszélyes, de törvénytelen is lehet. A macskák a kuplung- vagy a fékpedál alá mászhatnak, zavarhatják a járművezető kilátását, illetve elvonhatják a forgalomban részt vevő többi sofőr figyelmét. A cicák a nyitott ablakon ki is mászhatnak a járműből, amely akár az elgázolásukhoz is vezethet. Hirtelen fékezés vagy baleset esetén a rögzített szállítóketreceken kívül tartózkodó macskák megsérülhetnek vagy elhalálozhatnak, a kemény felületektől elszenvedett ütések vagy a járműből való kiesés következtében. Biztosítsd a cicák kényelmét a járműben. A legizgatottabb cica szállítóketrecét helyezd az első utasülésre úgy, hogy a ketrec elején található nyílás a járművezető felé nézzen (a biztonsági övet vezesd át a szállítóeszköz fogantyúin, majd csatold be). A megnyugtatás érdekében a sofőr beszélhet a cicához, illetve időnként odatarthatja a kezét, hogy az megszagolja.

Hogyan szállíts több macskát, egyszerre?

A macskák sosem szállíthatók közös kosárban. A jármű mozgása és a hirtelen fékezés következtében az egyik állat megütheti a másikat. Továbbá, a macskák agresszívakká válhatnak, ha egy szűk helyen vannak összezárva. A macska szállítása során ajánlott más tárgyakkal megtölteni a járművet. Így a teljes figyelem a költözésre és a házi kedvenc kényelmére irányulhat.

Hogyan vezess autót, ha macskával utazol?

A lassú, nyugodt és finom vezetési stílus segít a stressz csökkentésében. A hangos zene és a különös zajok és illatok beáramlását lehetővé tevő leeresztett ablakok zavartságot okoznak. Ha lejhet, ne állj meg az utazás során. A macska a lehető leghamarabb meg kell érkezzen a kijelölt helyre.


Hogyan etesd a macskád, autós utazás során?

A legtöbb macska stresszhelyzetben nem eszik és iszik. Ez egy természetes viselkedési forma. Utazás során ne hagyj eledelt és folyadékot a szállítóketrecben, mivel ezek kiömölhetnek, és bepiszkíthatják a cica bundáját. Az eledellel összekent macska stresszessé válik. Ilyen esetben tisztítsd meg az állatot. Egy rövid, a macska kényeztetésére és megitatására használt megállás hasznosnak bizonyulhat. A 2 óránál hosszabb utazások során mindenképp állj meg, hogy a cica bemehessen a "macska wc-be". Győződj meg arról, hogy az ablakok nincsenek lehúzva, és hogy senki sem fogja kinyitni a jármű ajtóit.

Hol tartsd a macskád, ha költözködsz?

A költözés napján a cica adott esetben bezárható a saját szobájába. Ebben az esetben tájékoztasd a költöztető személyzetet, hogy ne menjenek be abba a szobába. Egy ember jelenléte megnyugtathatja a cicát. Az egyedül hagyott macskák könnyebben pánikba esnek, amikor különös távoli zajokat hallanak. A macskák megszoktatása az új lakással, akár egy hét vagy hosszabb idő is eltelhet addig, amíg a cica megszokja az új lakást. A macskatulajdonosok nem kell pánikba essenek, ha a kedvenc a költözést követő 24 órában nem eszik, amennyiben vizet fogyaszt. Ha a cicának az állatorvostól vásárolt „könnyen emészthető" eledelt adsz, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy az étel megárt az állat gyomrának. Más megfelelő eledelek lehetnek a friss, adalékmentes csirke- vagy pulykahús. A cicák könnyebben megemésztik a szárnyashúst, és minimálisra csökkentik a stressz okozta hasmenés vagy hányás kockázatát. A cicák nagyon lassan fedezik fel az új lakást, olyan pillanatban, amikor a ház csendes. Zárj be minden ablakot és ajtót, mivel az új környezetben a cicák pánikba esnek és elszaladhatnak. Legkevesebb két hétig ne hagyd kimenni őket. Ezzel biztosíthatod, hogy kedvenced nem fog eltűnni.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése