2016. január 19., kedd

Érdekességek a cicákról


Az orrukkal kommunikálnak

Orruk összeérintésével ritkán üdvözlik egymást a macskák, mert úgy védtelennek éreznék magukat. Azonban két kiscica, akik jól ismerik egymást és megbíznak egymásban, ha hosszabb idő után először találkoznak újra, nózijaik összeérintésével teszik hivatalossá egymás felismerését, ezzel egyben információt is cserélnek, hogy merre járt a másik, mi történt vele.

Nem mindig jó jel, ha dorombol

A dorombolással többnyire elégedettségének ad hangot a macska, de a mély dorombolással fájdalmat is jelezhet. Ha jól ismeri már a kisállatot, meg fogja tudni különböztetni a kettőt!

Máig rejtély a dorombolás

Az még mindig nem egészen világos, hogy hogyan adják ki a macskák az ismert doromboló hangot. Vannak elképzelések, amelyek szerint a válasz nem is a torokban, hanem a szív- és érrendszerben keresendő – de az orvostársadalom egyelőre teljesen megosztott a kérdésben.

A kölyökhangot preferálják

Gazdáikhoz a cicák kölyökhangjukon szólnak – érett macskahangjuk repertoárját társaik számára tartogatják fenn.

Cica és csoki nem jönnek ki jól

A kutyákhoz hasonlóan a macskák is megbetegednek vagy akár bele is halhatnak a csokoládé fogyasztásába.

A macskák és a pihi

A macskák inkább csak szenderegni szoktak, de ha elég nyugodtak a körülmények egy mélyebb alváshoz is, akkor akár az alvó emberéhez hasonló agyhullámokat is képesek produkálni.

Nem szeretnek farkasszemet nézni

Pislogással és szemük összehúzásával reagálnak a cicák, ha véletlenül szemkontaktust létesítenek valakivel. Ha azt szeretné, hogy megkedvelje egy macska, ön is pislogjon, és gyorsan kapja el a tekintetét, ha esetleg összeér a szemük.

Büntetés helyett kitüntetés

Nem úgy értelmezik a büntetést a cicák, ahogy azt az emberek gondolnák – dicsérgetéssel és jutalmakkal sokkal könnyebb jó viselkedésre nevelni.

Fogmosás hússal

Ha mindennap elcsócsálhat egy szelet nyers húson a cica, az rendben tartja fogait és az ínyét is. Válasszon nyulat, kicsontozott marhát vagy egy szárnyast.

Imádnak napozni

Mindig is csodálta, milyen jól bírja a hőséget kiscicája? Ennek nem más az oka, mint hogy őseik eredetileg sivatagi állatok voltak.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése