2016. január 24., vasárnap

Macska-tej viszony


A hiedelemmel ellentétben a macskának nem lételeme a tej, de tény, hogy tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amelyre szüksége van a cicának. Semmi estre sem lehet a tej kizárólagos táplálék, ugyanis önmagában nem tartalmaz minden olyan tápanyagot ami létfontosságú.


Ha az ember úgy dönt, hogy az ember igába hajtja a fejét és gazdivá válik (bár a macska szemszögéből inkább alattvalóvá), tisztában kell lennie kedvence igényeivel, hogy helyen tudja táplálni. Ebbe beletartozik a tej itatása is, de a tej szeretete macskaegyén függő: van amelyik szereti, van amelyik soha meg nem inná, van amelyiknek szabad, van amelyiknek nem ajánlott a fogyasztása.

Cicáknál is előfordulhat ugyanúgy, mint nálunk embereknél a laktóz érzékenység. Bár már kapható laktózmentes termék a cicáknak is.

Egyedül a kiscica első néhány hetében nélkülözhetetlen az anyatej, vagy macskatápszer, ha esetleg a mama nem tud szoptatni.  Semmiképpen sem jó a boltban kapható dobozos tej, vagy tehéntej. Gondoljunk csak bele: a kisbabáknak is speciális tápszer kell, ami összetételében és tápértékében hasonló az anyatejhez, így igazodva a kis csöppség emésztéséhez és belső flórájához. Ugyanez a helyzet bármely állat újszülött kölykénél is.

Idősebb korban óvatosan , kis adagokban próbáljuk a tejet cicánknak adagolni. Ha hasmenést, gyomorrontást tapasztalunk, akkor próbálkozzunk laktózmentes tejjel, vagy iktassuk ki az étrendjéből. A cicának minden féleképpen szüksége van tejre! A tej ezt nem helyettesíti, csak egy kis nyalánkság.

Cicánk ki fogja választani, mi felel meg legjobban az igényeinek. Lehet, hogy szerepelni fog menüjében a tej, de lehet, hogy beleszagol és soha nem fog lefetyelni belőle. A tejben lévő ásványi anyagokat máshonnan fogja pótolni. Napjaink macskatáp gyártói már nagyon odafigyelnek a megfelelő egészséges adalékokra.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése