2016. január 24., vasárnap

Miért érdes a macskánk nyelve?


Éreztétek már, hogy a macskák nyelve olyan, mint a smirgli? Sok macska szereti az ember bőrét nyalogatni, valaki szerint a szeretetüket mutatják ki ilyen módon, mások szerint csupán bőrünk sós ízét kedvelik. Az biztos, hogy akinek van tapasztalata ezen a téren, az tudja, hogy a cicák nyelve nem átlagos. Vajon azt is tudjátok, hogy mi célt szolgál az érdes felszín?


A macskák nyelvének felszínén apró szemöcs szerű kinövések, úgynevezett papillák helyezkednek el. Ezek a különleges, kitüremkedő képződmények olyanok akár a kis kampók, melyek a szájukban hátrafelé néznek. A papillák nagyon erősek, mivel fő alkotóelemük a keratin, ami egyébként az emberi köröm összetevője is.

Hogy miért van a macskáknak szüksége olyannyira durva nyelvre, mintha miniatűr fogak sokaságával lenne beborítva? Számos oka van, de talán a legfontosabb közülük, hogy a papillák segítségével ápolják saját bundájukat. Érdes nyelvük pontosan úgy működik, mint egy hajkefe. Azért véletlenül se gondoljuk, hogy emiatt elhanyagolhatjuk kedvencünk ápolását, mivel fontos, hogy fésüléssel eltávolítsuk a lazább szőrszálakat és az elhalt bőrt. Ezzel egyrészt megkönnyítjük a dolgukat, valamint segítünk megelőzni a szőrlabdák kialakulását.

Egy másik fontos ok, hogy ezek az apró kinövések elősegítik számukra a táplálkozást és a vadászatot. Az erős állkapocs mellett a kis tüskéknek köszönhetően szorosabban és biztosabban képesek zsákmányukat a szájukban tartani. Az apróbb falatokat is ezekkel a kicsiny kampókkal szedik fel, ezen felül pedig segítenek maradéktalanul eltávolítani a húst a csontokról.

Nem utolsó sorban az ízlelést szolgálják a nyelvük hegyén és oldalán található speciális papillák, amelyek valójában nem mások, mint nagy ízlelőbimbók. Ezeknek köszönhető a macskák fejlett ízlelése, amelyről elmondható, hogy kifinomultabb a kutyákénál.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése