2016. április 28., csütörtök

Miért tartsunk macskát?



A macska békés természete nagy erény.
Azok a gazdik,akik szeretik,ha kedvencük mindig készen áll a játékra,inkább ne is kezdjenek cicával,mert a macska nem szeret szüntelenül nyüzsögni,a játék mellett békés pihenést is értékeli.
Egy álmosító,erős vasárnap délutánon rendkívül jól tud esni a gazda számára az ölében nyugvó kedvenc édes mormogása.
A macska egyszersmind terápiás hatást is gyakorol az emberre:orvosi vizsgálatok bizonyítják,hogy dédelgetése,simogatása mérhetően csökkenti a vérnyomást,stabilizálja a szívritmust,tehát megnyugtatja a felzaklatott lelket.
A macska híres tisztaság iránti igényéről.
A lakásban tartott macska meglepően gyorsan szoktatható alomra,a kölykök 1-2 nap alatt megtanulják,hol végezzék dolgukat,és felnőttként sem változtatják meg eme szokásukat.
A rövid szőrű macskák nem igénylik a gazda segítségét a tisztálkodáshoz,bundájukat rendes esetben nem kell ápolni,csak a hosszú szőrű cicáknak kell besegíteni a bunda tisztántartásában.
A macska,miként a koszos tányérban felkínált vagy gyanús eredetű ételt sem fogadja el,az összepiszkolt,erős szagú almot sem méltatja használatra.
Ez nem azt jelenti,hogy válogatós vagy szeszélyes lenne,éppen ellenkezőleg,ő hű marad alaptermészetéhez,és ragaszkodik a tisztasághoz.
A macskák játékos természete nem különben jó ok a tartás mellett.
A kiscicák pajkossága közismert:a kölykök alváson ls evésen kívül csakis a játékkal törődnek,mely során elsajátítják a vadászathoz szükséges képességeket.
Ügyességük és gyorsaságuk ámulatba ejti,szertelenségük megmosolyogtatja a gazdit,ám érdemes vigyázni velük,mert a cicák játék közben hajlamosak megfeledkezni arról,hogy a kéz is a gazdihoz tartozik,és összekarmolhatják,meharaphatják azt.
Főleg igaz a 4-5 hónapos macskákra,akik a simogatást kedvező mozdulatokra is  játékra való felhívást gondolnak.
A kutyák rosszul viselik a gazda távollétét,a kölyökkutyák pedig szívszaggató hangon jajongnak,ha gazdájuk akár csak néhány percre magukra hagyja őket.
Nagyon ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz,a séták idejét megváltoztatni magunktól nem lehet,a gazda érkezését és indulását számon tartja.
Ezzel szemben a macskák jól tűrik az egyedüllétet;nem viselik meg őket,ha napközben magukra maradnak,a napirend változásait sem tekintik különösebb problémának.
Ha a gazdik dolgoznak vagy iskolában vannak,a cica nem lesz kedélybeteg,nem gyötrődik a magánytól,ennélfogva olyan emberek számára is ideális,akik nem tudnak folyamatosan a macska közelében lenni.Manapság ritkán tartanak macskát a kártevők elkerülése végett,nem szabad alábecsülni a cica ilyen jelentőségét.
A macska brilliáns vadász;ösztönei kifinomultak,érzékszervei pengeélesek,mozgása rendkívül gyors,és ereje is termetes.
A macskatartás mellett szóló szempontok közül a legvégére maradt egy szembeszökő érv,miszerint a cicák rendkívül szépek,és puszta látványukkal is örömet szereznek a gazdinak.
Méltóségteljes tartásuk,élénk tekintetük elbűvölő,a kismacskák pedig a földkeregség legtüneményesebb állatai.
A cicák magabiztos kecsessége napi rendszerességel ejti ámulatba az embert:balett-táncosokat megszégyenítő eleganciával lépkednek végig az erkély korlátján,hogy közbe nem érnek hozzá a virágokhoz,boszorkányos ügyességgel kerülgetik a különböző tárgyakat,,és lehetetlennek tetsző akrobatamutatványokat hajtanak végre.
Mident összevetve.a cica nagyszerű barát-jókedvre deríti a kedélybeteg embert,társaságával és szeretetével kitünteti a gazdit.

Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése