2016. november 1., kedd

Miért szeretjük a cicákat



 Macskatulajdonosnak lenni nem mindennapi dolog. A macska legalább olyan jó társunk tud lenni, mint a kutya. Együtt él velünk, velünk és nem mellettünk. Intelligens partnerünk. Okos, tanulékony, értelmi képességeire jellemző, hogy cirkuszokban is felléptették őket. Néha szeszélyes, önfejű, azonban életünk minden szakaszában nagyszerű társunk. Szereti a gyerekek játékosságát, de dorombolva üldögél az idősebb emberek mellett is.

   Szemet gyönyörködtető külsejük, kecses, de izmos alkatuk, méltóságteljes megjelenésük, kifinomult mozgásuk örömmel tölt el bennünket, ha csak rájuk tekintünk. Minden mozdulatuk erőt, gyorsaságot, rugalmasságot sugároz, melyet a nagymacskák, illetve a vadon, vagy szabadon élő macskák vadászatuknál kamatoztatnak is. Nincs különbség fajtatiszta, vagy keverék cicák között, ők a természet remekei.

     Igen érdekes az emberek macskához való hozzáállása. A helyenként közömbös, esetleg csak praktikus szemlélet gyorsan átvált tiszteletté és akár vallásos rajongássá is (Egyiptom, Peru), majd átválthat vak gyűlöletté is (Középkor). Hazánkba egyébként a római hódítások során jutottak el, melyet ásatások is bizonyítanak.

     Régebben azt tartották, hogy a macska pofája kifejezéstelen. Ez nem így van, igen változatos módon képes tudatni a külvilággal kedélyállapotát. Egymás közötti kapcsolatukat kifejező mozdulatok, testtartások, farkjelzések, hangadások sora kíséri, szabályozza. Mimikájuk és pózaik egy kis részét mi is megértjük, hangadásuk, dorombolásuk szintén sok mindent elárul kedvencünkről, persze a ténylegesnél lényegesen kevesebbet.


   A macskák különleges tulajdonsággal is rendelkeznek kimagasló látási és hallási képességeik mellett. Bizonyos fokig titokzatos állatnak is tartják ezért. Számos, megmagyarázhatatlan jelzésüket tapasztalták bizonyos események előrejelzésében. Ezek a jelzések nem „csodák”, csupán meghaladják tudományos ismereteinket.

   Törődést, odafigyelést igényelnek. Minden kedvenc, legyen az bármilyen faj vagy fajta, törődésre szorul. Az embernek, elsősorban a magányos embernek pedig szüksége van arra, hogy törődjön valakivel. Napi ritmust ad ezzel saját életének is. Megosztja magányosságát, életét vele. A házi kedvencek gyógyító, depressziót megelőző, vagy kezelését segítő, élethosszabbító szerepét az orvosok, elsősorban a pszichológusok, pszichiáterek jól ismerik.

    Sokat vitatkoznak arról az emberek, hogy kutya vagy macska legyen a házikedvenc, melyikük a megfelelőbb. Mindkét faj választott egyede sok-sok öröm és szeretet forrása lehet, és hogy ki melyik mellett dönt, az inkább az egyéni ízlés, elvárások, sok esetben a divat vagy éppen a lehetőségek, adottságok függvénye. Mindenesetre sok országban vannak külön „kutyás emberek” és „macskás emberek”.

 Én magamat egyik kategóriába sem sorolom, egyformán szeretem a kutyákat és a macskákat. Van három házi cicám a lakásban és egy kuvaszom a kertben.

Forras : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése