2017. május 26., péntek

Macskák a tengerenA macskákat a tengerészek mindig szerették a fedélzeten, mert a fáradhatatlan egerészők sok kártól megmentették a hajókat. A 20.szd. utolsó éveiben a királyi brit tengerészet Pembroke nevű hajójának Charlie nevű fekete kabalamacskáját a legénység ünnepélyes katonai tiszteletadással helyezte örök nyugalomra, melyet hosszú és lelkiismeretes fedélzeti munkájával érdemelt ki.    

 Hagyomány, hogy egy vagy több macskát kell behajózni, valószínűleg igen régi. Első írásos bizonyíték a 15.szd.-ból maradt fenn, amikor a genovai biztosítók kötelezővé tették a macskákat, hogy a gabonát, köteleket, kelméket megóvják, épségüket biztosítsák.    

 A velenceiek is hamarosan így intézkedtek, és egyes tengerészek „macskapásztori” megbízatást kaptak e fedélzeten.

 A 17.szd-ban Colbert, a tengerészeti miniszter is meghonosította ugyanezeket az intézkedéseket Franciaországban, ahol híres rendelete óta vált híressé a mondás: „ A hajó készen áll a tengerre szállásra; két macska tartózkodik a fedélzeten.”    

 A japánok bobtailt, mikenekót vittek a fedélzetre, azt mondják ez a fajta megérzi a vihart. A francia tengerészek és halászok meg úgy hitték, a macskák a fedélzeten jó szelet biztosítanak. Ugyanakkor az a babona is élt, ha macskával találkoznak, mielőtt hajóra szállnak, az rossz halászatot jelent.


Négylábú hősök Sam, az elsüllyeszthetetlen, aki annyi új nevet viselt, ahány hajón szolgált, kezdve a Bismarck nevű német hajón, amit a britek süllyesztettek el 1941-ben.

 Ezután oldalt váltva megmentőinél, a Brit Királyi Flottánál szolgált. Immár Oszkár névre hallgatott, de a történelem ismételte önmagát és még két hajótörést szenvedve lenyugdíjazták Sam-et az elsüllyeszthetetlent.

 Élete hátralevő részét egy brit tengerész otthonában élte le, egészen 1955-ig.


Simon, a tehetséges tengerész-macska (hivatalos címen), a Királyi Flotta Amethyst nevű hajóján szolgált 1948-tól számítva.

 Szolgálati idejét akkora sikerességgel töltötte, hogy kétszeresen is kitüntették 1949-ben.

 Először egy különösen kimerítő összetűzés után a kínai erőkkel az Amethyst kitüntetési szalagját, majd később pedig a Dickin-medált vehette át.

 Halála után pedig teljes haditengerészeknek járó méltósággal temették el. Forras : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése