2017. július 28., péntek

A macskák elhízása


Közismert, hogy az elhízás, népbetegségnek számít, de nem is gondolnánk, hogy ez a civilizációs ártalom bizony a velünk élő kedvenceink, így macskáink egészségét is veszélyezteti.

Pedig így van. Örömünket leljük Cirmi gyarapodó hurkácskáinak látványában és dögönyözésében. Szeretetünket gyakran azzal fejezzük ki, hogy korlátlanul osztogatjuk a jutalomfalatokat, naponta többször púposra tömjük az etetőtálat, és ha egyszer már mi is eszünk, természetesen ez-az „leesik” a tányérunkról a macskának is. Sajnáljuk az időt a közös játékra, kényelmesebb inkább pár finom falattal kiváltani az esti játékot. Mi ebben a rossz?


Az elhízás és a betegségek

Ha több a bevitt energia, mint a szervezet amennyit felhasznál, túlsúly, majd kóros elhízás alakul ki, előbb-utóbb betegségek formájában jelentkeznek a következmények. A lenti lista ismerős lehet, hiszen pontosan ugyanazok a betegségek veszélyeztetik az elhízott macskákat, mint az elhízott gazdikat:

- Ízületi bántalmak: Az ízületekre, porcokra nagyobb súly nehezedik, korai, fájdalmas kopások, mozgáskorlátozottság, mozgásképtelenség alakul ki.

- Szív és érrendszeri betegségek: a nagyobb testsúly miatt a szívnek hevesebben kell pumpálnia, így kitágulhat, megnagyobbodhat, a megemelkedett vérnyomás túlterheli az erek rugalmas falát, ez fatális lehet.

- II. típusú cukorbetegség alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a macska élete végéig rendszeres vércukorszint mérésre, és inzulinpótlásra szorul.

Ezek a betegségek nem gyógyíthatóak, legfeljebb kis mértékben kezelhetők. Ezért törekedjünk a megelőzésre!

Ha most ránéztünk a kanapén Cirmire és lelkiismeret furdalásunk támadt az idomai miatt, ne kezdjünk el kapkodni, olvassuk el először, mi az, amit NEM szabad tenni ilyenkor.

Fogyókúrás tévhitek

„Cirmi most két hétig koplalni fog, ennyit kibír, gyorsan visszanyeri a formáját!”

TÉVES

Éhezéskor a macskák mája próbálja a testben lévõ zsírt lebontani és energiaként hasznosítani, de nem túl eredményesen. A zsír lerakódik a májsejtekben, kialakul a zsírmáj, a májsejtek károsodnak, végül a szerv már nem tudja ellátni a feladatát, végül felmondja a szolgálatot. Ez az állapot akár 5 koplalással töltött nap után is kialakulhat..

„Mostantól Cirmi nem kap mást, csak köretet, mondjuk tésztát egy kis pörköltszafftal, amíg le nem fogy, én is így diétázom a strandszezon előtt!”

TÉVES

Látjuk azokat a tőrszerű fogakat a szájában? Cirmi született ragadozó! Szervezete kisebb rágcsálókból és madarakból álló étrendhez alkalmazkodott, szénhidráton nem él meg. Ráadásul vannak olyan létfontosságú anyagok, amiket csak húsból tud felvenni, pl. a taurin nevű aminosav (ennek hiánya vakságot okoz).

„Akkor Cirmi napi ételadagját megfelezem, amíg le nem fogy, abból nem lehet baj!”

TÉVES

A szokásos ételmennyiség csökkentésével valóban csökken a napi kalória bevitel, DE arányosan csökken a bevitt fehérje, vitamin és ásványi anyag bevitel is! Ez is alultápláltsághoz és hiánybetegségekhez vezet.

„Jó, de akkor hogy kezdjek hozzá?”

Először próbáljuk objektíven megállapítani, vajon Cirmi testsúlya optimális, van egy kis feleslege, netán kifejezetten kövér? Kezdjük szemrevételezéssel.

A fitt macska

Nézzük meg felülnézetből az állatot; az egészséges, fitt macska homokóra formájú, van dereka. Oldalnézetből is határozott derékvonalat kell látnunk, a has nem lóghat. Ha felülről két kézzel megfogjuk a mellkasát, némi zsír alatt könnyen kitapinthatjuk a bordákat. Szedjük elő a mérleget a szekrény alól, és álljunk rá először egyedül, majd a macskával a karunkban, a két mérés különbségéből gyorsan megállapíthatjuk a cica hozzávetőleges súlyát.

Egy átlagos, felnőtt házimacska testsúlya kb. 3,5-5,5 kg között van. Természetesen, ha Cirmi pl. egy nagy kandúr, kijárós macska, épp közeleg a tél, esetleg nagytermetű, robosztus fajmacska, pl. main coon vagy brit cica, ennél több lehet az ideális súlya, de általánosságban 6 kg felett számít elhízottnak egy macska.


Határeset

Ha Cirmi teste enyhe torpedóformát mutat, de egyébként egészséges, aktív, még nincs nagy gond. Nézzük meg az etetett táp / tápok címkéjét, a tápanyag összetételt és a napi javasolt mennyiségeket.


Számoljunk!

Nem adunk a szükségesnél többet belőle, túl nagy adagokat vagy túl sokszor egy nap? Számoljuk össze, hány jutalomfalatot kap naponta, vessük össze a címkén feltüntetett ajánlással. Netán minden este megkapja a konyhai maradékot is?
Lehet, hogy mostanában nem foglalkozunk annyit vele és unatkozik, ezért eszik többet?

Ha ezek valamelyike az oka annak, hogy Cirmi picit pufi, állítsuk be a megfelelő adagot a tápból, hagyjuk el, vagy legalábbis csökkentsük a fő étkezések közti nasizást és mozogjon többet a macska. Milliónyi macskajáték kapható a boltokban, de a legegyszerűbb papírból gyúrt galacsint is lelkesen pofoz bármelyik cica. Szánjunk legalább napi 20 percet arra, hogy megmozgassuk Cirmit!

A túlsúlyos macska

Nos, ha már kérdezték tőlünk, hogy „mikor lesznek kismacskák?” , bár Cirmi ex- kandúr, akkor bizony túlsúlyos. Ne bagatellizáljuk el ezt az állapotot, olvassuk el még egyszer az elhízás okozta betegségeket felsoroló részt. Ha szeretnénk, hogy Cirmi még sok boldog és egészséges évet töltsön velünk, elsőként vigyük állatorvoshoz, hogy megvizsgálja, nincs-e valami kezdődő betegsége, aminek első jele lehet a megnövekedett étvágy is!

Ha Cirmi egészséges, kérjünk tanácsot az állatorvostól, hogy milyen, macskánkra és pénztárcánkra szabott étrendre szoktathassuk át átmenetileg, vagy véglegesen. Általában ún. „Light” tápok alkalmazása a legcélszerűbb.

Ezekből egységnyi mennyiség megegyezik egy átlagos tápéval, de energiatartalmuk csökkentett, ugyanakkor tartalmazzák a szükséges fehérje, vitamin és ásványi anyag mennyiséget.

Minden új ételt csak fokozatosan vezessünk be az étrendbe, ne váltsuk egyik napról a másikra! Természetesen nincs diéta mozgás nélkül. Találjunk ki és készítsünk, vagy vásároljunk új játékokat, hogy rendszeres mozgásra bírjuk az ellustult szobacicát.


Az elhízott macska

Ha Cirmi formája inkább gömbszerű és helyváltoztatáskor egy krokodilra emlékeztet a mozgása, akkor sajnos nagy baj van. Ez ritka eset, de előfordul. Feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni, ő megvizsgálja, nem károsodtak-e a szervei, nem alakult-e ki valami betegsége.

Ezután beállítja és végigkíséri a fogyókúra lassú, fokozatos folyamatát, ami hosszú hónapokat fog igénybe venni. Kórosan elhízott macskáknak speciális, fogyókúrás tápra van szükségük. Miután a cica súlya a megfelelő szintre csökkent, az állatorvos szintén segít átállítani a macskát a helyes, súlytartó étrendre.


Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése