2017. július 30., vasárnap

Az 5 legmérgezőbb étel a macska számára


A macska mindig képes könyörögni egy kis ételért, de legyünk óvatosak, mert egyes ételek mérgezőek lehetnek számára. Az általunk fogyasztott ételből a macskáknak adni nem valami okos dolog, mert az elveheti az étvágyát, így a saját eledele már kevésné lesz kívánatos őkegyelmének. És ha még ráteszünk egy lapáttal és a saját tányérunkból adunk a macskánknak, csak bátorítjuk a további könyörgést.


1. A csokoládé

A csokoládé mérgező a macskák számára, mivel a csokoládés és a kakaó is tartalmazza a teobromin nevű alkaloidot, amely mérgező hatással bír a macska szervezetére. Ha rendszeresen fogyaszt csokoládét kedvencünk, akkor annak az eredménye hányás, hasmenés, láz, roham, kóma vagy akár halál is lehet.


2. A hagyma és a fokhagyma

A hagyma és a fokhagyma mérgezőek lehetnek a bennük lévő N-propil diszulfid miatt. Ez az anyag vérszegénységet okozhat, mivel hatására szétesnek a vörösvérsejtek. A hagyma még a fokhagymánál is mérgezőbb, tehát tartsuk távol mindkettőtől a macskánkat. Vigyázzunk, hogy a húsokban is lehet hagyma vagy fokhagyma, ezért olvassuk el figyelmesen a címkét!


3. A burgonya családjába tartozó nyers zöldségek

A zöld paradicsom egy glikoalkaloid szolanin-nek nevezett anyagot tartalmaz, ami a macskákra nézve mérgező. Ez az anyag a burgonyafélék családjába tartozó növényekben van jelen, mint például a paradicsom, burgonya, paprika, chilli paprika, padlizsán, petúnia vagy a halálos nadragulya (belladonna).  Ha teljesen meg van érve vagy meg van főzve a zöldség, ezek az összetevők nem jelentenek gondot a macska emésztésének. De nyersen semmiképpen se adjunk nekik belőle. Ezeknek a növényeknek a levele és a szára nagyon mérgező és emésztőrendszeri fájdalmakat és agresszív tüneteket okozhat.


4. A szőlő

A szőlő is mérgező lehet a macskáknak. Kerüljük a szőlőt vagy akár a mazsolát is, hiszen az is ugyanolyan anyagokat tartalmaz mint a szőlő.


5. A koffein

Bármilyen koffein tartalmú termék mérgező lehet a macskák számára. A koffein felélénkíti az idegrendszert és reszketést, hányást vagy hasmenést okozhat. Ez az az 5 étel, amelyet nem kerülnünk kellene. Főleg, ha a macskánknak valamilyen ételt nem bír a szervezete, ezek akár mérgezőek is lehetnek. Nagyon sok laktóz intoleranciában szenvedő macska van. Az ételmérgezést a hányás, hasmenés, láz, letargia, görcsök, kiütés vagy roham jelezheti. Ezek a tünetek a mérgező étel elfogyasztásától számított 12 órán belül megjelennek. Azonnal forduljunk  állatorvoshoz, hogy megelőzzük a további komplikációkat! Tartsuk meg a listát a mérgező anyagokról és adjuk tovább azoknak akiknek háziállata van!


Mivel ne etessük még a macskánkat? Tiltólista

• Olyan tápokat ne adjunk a macskának, ami nem kifejezetten neki készült

• Csirkecsont és halszálka

• Kakaó (a csokoládés és a kakaó is tartalmazza a teobromin nevű alkaloidot, amely mérgező hatással bír a macska szervezetére)

• Alkohol

• Savanyúság

• Földimogyoró

• Füstölt és fűszerezett kolbászfélék

• Szalonna

• Lekvár

Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése