A macskák húsevők. A legszívesebben mindent nyersen ennének. Nyers húst azonban csak akkor kapjanak, ha az kifogástalan állapotban van!
Fajtától függetlenül minden macska hasonló táplálást igényel.
Belsőségek
• A máj az igazi macskaétel, minden formájában etethető (kivéve a sertésmájat!).
• A nyers máj hasmenést okozhat azoknál a macskáknál, melyek nincsenek hozzászokva, a főtt máj viszont tömít.
• A szív, a tüdő, a velő minden fajtája adható főzve.
Hús
• Sovány marha-, birka-, ürü- és borjúhús.
• A darált marhahúst nem szívesen fogadják a macskák, mert kicsi elülső fogaikkal
nem tudják jól felvenni. Azon kívül szorulást is okozhat.
• Disznóhúst sem nyersen, sem főve ne adjunk a macskánknak!
Tojás
• Hetente 1 tojássárgája.
Halak
• Szálkátlanítva és főzve adjuk.
Konzerv
• Nem mindig szeretik a macskák, és tartós etetése sem egészséges! A tápláléknak ezt a fajtáját gondosan adagoljuk, vagy inkább csak szabadság idejére, ill. szükséghelyzetekre korlátozzuk!
Száraz eledel
• Egyes macskák nagyon szeretik. Ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl sós, és mindig álljon rendelkezésre elegendő friss tiszta ivóvíz!
• Kizárólag száraz eledelt csak szabadság idején vagy szükséghelyzetekben adjunk!
Folyadékok
• Friss víz mindig legyen elérhető, függetlenül attól, hogy macskánk iszik-e tejet vagy sem!
• Kiscicáknak jó a tej, felnőtt macskáknál túlbecsülik a gazdik. Vannak macskák, melyek nem szeretik a tejet.
• A tejföl hizlalja macskánkat!
Hidegen vagy melegen?
• A táplálék szobahőmérsékletű legyen! Jéghideg étel vagy tej akár halálos is lehet. A hűtött táplálékokat kissé melegítsük fel!
A helyes mennyiség
• Minden egyed jelzi, hogy mennyi táplálékra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát.
A főétkezés
• A macska nagyságától, és annak igényeitől függően kb. 120-175 g hús (nem disznóhús!), vagy belsőség kevés vízben főtt zabpehellyel, rizzsel vagy búzapehely vízzel simára keverve és szobahőmérsékleten tálalva. Ha szorulást okoz a búzapehely, akkor elhagyható, hasmenésnél több adható.
• Este kevés friss sovány túró vagy joghurt fél teáskanál szőlőcukorral, vagy kevés hús tisztán, vagy kevés száraz eledel.
Nem ajánlott az etetése a következő ételeknek:
régi, hosszan tárolt macskaeledelek | kenyér |
halak szálkával | nyers hal |
szárnyas csontok | halszálka |
hideg táplálék | sajt |
apró csontok | burgonya |
sütemény | káposzta |
sonka | hüvelyesek |
szalonna | pástétomok |
kolbász | romlott élelmiszer |
disznóhús |
Forras : innen...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése