2016. január 24., vasárnap

A fekete macska gyógyító génje


A fekete macska nem balszerencsét hozhat, hanem egészséget - állítják amerikai kutatók
Az emberiség új reménye lehet halálos betegségek elleni küzdelemben a "macskafeketítő" gén, mármint az, amelyik meghatározza az állat szőrszínét.

A marylandi egyetem rákkutató intézetének munkatársai szerint a fekete bundájú állatok "színgénje" fokozott védettséget nyújt a fertőzések ellen.
A jaguárok bundájának színét adó gén neve MC1R. Az emberekben előforduló változata, ha mutáción esik át, vörös hajszínt eredményez. A 7 transzmembrán receptorok (a fehérjelánc hétszer halad át a sejtmembránon, mint cérnaszál a szöveten) közé tartozó MC1R elsődleges feladata, hogy kiválassza, mely anyagok juthatnak át a sejtfalon. A tudósok feltételezése szerint a gén célirányos átalakításával megakadályozható lenne, hogy bizonyos vírusok és baktériumok átjuthassanak a sejtfalakon - olvasható a BBC honlapján.
Stephen O,Brien kutató szerint, ha sikerülne pontosan meghatározni a fekete szőrű kis- és nagymacskák betegségek elleni természetes genetikai ellenálló képességének okát, az nagy segítséget nyújthatna az embereket megtámadó, jelenleg még gyógyíthatatlan kórokkal szembeni küzdelemben.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése