2016. január 24., vasárnap

Kutya-macska barátság




A méretkülönbségből adódóan a macska zsákmányállata lehet a kutyának, ezért érthető a távolságtartása. Ezen kívül igencsak eltérő szociális rendszerben élnek és másként is kommunikálnak, márpedig nehéz megérteni egymást, ha nem egy nyelvet beszélünk. A macska dorombolása a kutyának morgásra hasonlít leginkább, és farkát sem épp akkor csóválja, amikor boldog - írja Szappanos Andrea, a delina.hu oldalán.

Az emberek többségét élesen megosztja a két lény szeretete, vannak az eredendően kutyás emberek és vannak, akik a macskákért rajonganak inkább. Mégis gyakran előfordul, hogy egy háztartásban mindkét négylábú otthonra lel, de ehhez nem árt, ha jóban vannak.

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha a kutya és a macska is még igencsak fiatalon találkoznak egymással. Bár a macskák nagyon hamar reagálnak fújással, borzolással a fenyegető, kiszámíthatatlan közeledésre, a kutyák ilyenkor ezt még nem veszik igazán magukra és a zsákmányoló vágy is hiányzik még belőlük. Csak arra kell figyelnünk, hogy az esetlen kölyökkutya méreténél fogva ne okozzon fájdalmat a cicának, de fiatal korban gyakorlatilag maguktól is összeszoknak és jóbarátok lesznek.

Nehezebb a helyzet, ha valamelyikük már felnőtt. Ha a macska idősebb, az még a jobbik szituáció. Persze sokat számít, hogy milyen macskáról is beszélünk, milyen viszonya, találkozása volt eddig kutyákkal. Ha sok rossz tapasztalata volt, akkor kicsit több időre lesz szüksége. Hagyjuk, hogy időnként leiskolázza a kölyökkutyát, csak akkor avatkozzunk közbe, ha túlságosan pánikolna és karmolna. Az nem baj, ha a kutya tart a macskától. A cél az, hogy ne ugassa és kergesse.

Ha a kutya az idősebb, akkor még inkább fontosak a korábbi élmények. Amelyik kutya szándékosan ölt már macskát, vagy más állatot, azt meg se próbáljuk összeszoktatni egy cicával, mert vajmi kevés esély van a sikerre és túl nagy a rizikó. Sok türelem és kellő szakértelem kell hozzá. Sajnos a kutyának nagy sikerélmény és egyfajta ösztön-kielégülés a macska megölése.

Maga az összeszoktatás kivitelezése azért nehéz, mert kell valamilyen kontroll, ugyanakkor minden olyan kontroll, ami az állatokat a mozgásban korlátozza, egyben feszültséget is teremt. Például ha a macskát megfogjuk és kézből mutatjuk meg a kutyának, esélyes, hogy ő pánik rohamot kap azt gondolván, hogy őt étkezés céljából kínáljuk fel a kutyának és még minket is jól összekarmol.

Az összeszoktatás lényege az lenne, hogy a macska ne vegye fenyegetőnek a kutyát, a kutya pedig ne lássa egy érdekes játéknak, vagy izgalmas zsákmánynak a macskát. Azaz nem szerencsés, ha a kutya ugat, morog, vagy a cica fölé áll, beszorítja, ahogy az sem, ha a macska futásnak ered, vagy aktív támadásba lendül. Az ideális helyzet az, amikor mindenki nyugodt és úgy vannak egymás közelségében, hogy a figyelmük ne meredten a másikra irányul.

Az állatok figyelmét legkönnyebben élelemmel lehet lekötni, főleg, ha jó éhesek előtte. Kockázzunk fel egy kis párizsit, sajtot és üljünk le a földre. A kutyát fektessük le, az ajtót pedig zárjuk be, hogy a macska ne tudjon kimenni a szobából, lehetőleg elbújni se tudjon, de ne erőltessük a kutya orra elé. Adjunk nekik felváltva egy-egy jutalomfalatot, közben nyugodtan mozogjunk és beszéljünk, ezzel is példát mutatva. Ha a kutya feje mellett ülünk, az épp elég kontrollt biztosít, de a biztonság kedvéért rátehetünk egy pórázt, de csak a végét fogjuk, ne legyen feszes.

Ha úgy érezzük, hogy ez túl nagy kihívás, akkor kezdhetjük úgy is, hogy a macska egy boxban van. Ezek a foglalkozások, szoktatások lehetnek hosszabbak, legalább kicsit kifáradnak az állatok és ettől is nyugodtabbá válik a légkör. A dolog kulcsa a fokozatosság. Mivel itt a macska élete a tét, ne legyünk túl lazák, vegyük komolyan a dolgokat. A legnehezebb az lesz, amikor már a teljes kontroll látszatát el kell vegyük, azaz még figyelünk az ablakon keresztül, de már magára hagyjuk őket. Lehet, hogy akár 20-30 alkalomra is szükség lesz, míg ezt elérjük, az állatok reakcióitól függően.

Amikor két felnőtt állat találkozik

Ez leggyakrabban akkor fordul elő, mikor egy pár összeköltözik és az egyik kutyás, a másik macskás. A felnőtt állatoknak már sok berögzült viselkedése van, amiket nehezebb átkódolni, mint fiatal korban megváltoztatni egy még kialakulatlan reakciót. Ezért is különbözik a helyzet a korábbitól, amikor az egyik állat még fiatal volt. Itt nehezebben alkalmazkodnak egymáshoz, ezért több türelemre lesz szükség. Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a két állat jól kijön egymással, semmiképp ne hagyjuk őket egy szobában felügyelet nélkül rövid időre sem. Még ha nagyobb baj nem is esik, egy negatív következmény nagy visszalépést jelent, és sokkal nehezebb utána kiépíteni a kölcsönös bizalmat.

A macskákat nem szokták különösebben megnevelni – pedig lehetne –, de a kutyákat igen. Mivel a kutya nagyobb, őt fontosabb kontrollálni. Ha jól nevelt és szófogadó, sokkal könnyebb dolgunk lesz, mintha még vele külön is küzdeni kéne. Sőt, ha egy kutya kellő tekintéllyel tekint a gazdájára, akkor a gazda kívánsága, miszerint hagyja békén a macskát, elég is lehet.

Szappanos Andrea

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése