2016. január 24., vasárnap

Beteg a macska


“A cicám nem eszik, vajon beteg?”- ez a kérdés szinte minden nap megérkezik Dr. Háziállat postaládájába. Nagyon fontos, hogy a macskatulajdonosok képesek legyenek felismerni a betegség jeleit.
A betegség súlyosságának függvényében minden másodperc számít. A következőkben azokról a tünetekről lesz szó, amelyekre figyelni kell, és melyek arra utalnak, hogy a cica nem érzi jól magát.

1. Hőmérséklet
Léteznek speciális hőmérők állatok számára. Ellenőrizzük néha macskánk hőmérsékletét. Ha 37 - 38 C fok között van, nincs okunk aggodalomra.

2. Ínyek
Ha a cica egészséges, az ínye rózsaszínű. Abban a pillanatban, amikor észrevesszük, hogy az ínye sápadt, szürke, sárga, kék, vagy tűz piros, ideje felkeresni az állatorvost. Akkor sem árt néha gyors ellenőrzést tartani, ha macskánk a legegészségesebb cicának tűnik a világon. Csak úgy, mint az embereknél, az állatok esetében is egyik pillanatról a másikra megjelenhetnek a betegség első tünetei.

3. Kedvetlenség
Ha a cica letargikus és nincs kedve játszani akkor sem, ha a kedvenc játékát lebegtetjük a szeme előtt, valami nincs rendben. Lehet ez egy könnyebb betegség jele, de lehet fertőzésé, kiszáradásé, belső vérzésé, vérszegénységé vagy sok más, komolyabb elváltozás jele is. Egy letargikus cica nem egészséges! Ha tudna beszélni, biztosan elmondaná, hogy mi bántja. De nem tud, ezért vigyük állatorvoshoz.

4. Étvágytalanság
Sok esetben az étvágytalanság a látható jele annak, hogy a macska nem érzi jól magát. Kevesebb vizet iszik, többet lustálkodik és szeszélyessé válik akkor is, amikor a kedvenc ételét adjuk neki. Ha válogat, kedvetlenül nyammog, vagy elutasítja az ételt, máris kérjünk időpontot az állatorvostól.

5. Hányás
A hányást általában hasmenés is kíséri. Ebben az esetben nagy a valószínűsége annak, hogy a macska ételmérgezést, szalmonella fertőzést kapott, vagy megmérgezték. Ha nem avatkoznak közbe időben, fenn áll a veszélye a kiszáradásnak, melyek komoly szövődményeket okozva a macska halálával is járhat. Ha a macska hányni kezd, sürgősen vigyük állatorvoshoz, hiszen ő az egyetlen, aki diagnosztizálhatja és kezelést írhat elő. Azok a kijárós cicák, amelyek a házon kívül is aktívak, egérre vadásznak, mérgezést kaphatnak, ha belekóstolnak egy rágcsálók számára felállított mérgezett csaliba. Ez a leggyakoribb ok, ami a rágcsálók után vadászó macskák halálát okozza.

6. Reszketés, szapora légzés
Amikor egy macska túl sokat nyáladzik, ok nélkül reszket és liheg annak ellenére, hogy megerőltette volna magát valamivel, mérjük meg a lázát, és ellenőrizzük az ínyét. Általában az ilyen viselkedést mutató macskák, belső sérülésekben szenvednek, vagy egy olyan betegségben, ami ha nincs kezelve, végzetes is lehet.


7. Fásultság, levertség
Ha nem reagál a játékokra, visszahúzódik, egész nap fekszik, azt jelenti, hogy szenved. Ezek a leglátványosabb tünetek, amelyek azt jelzik, hogy a cicának orvosi segítségre van szüksége.

8. Köhögés, tüsszögés
Ha egyszer egy héten köhint egyet, vagy tüsszent, nincs ok az aggodalomra. De ha a köhögés és a tüsszögés állandóvá válik, lehet, hogy a cicának légúti fertőzése van. Egy macska, vagy egy kutya nem úgy fázik meg, mint mi emberek!


9. Problémák az alom körül
A macska általában kerüli az almot egy rövid ideig, ha változások történtek a környezetében ahol él, ha új házba költöztünk, amit még nem szokott meg. De ha ilyesmiről nincs szó, meglehet, hogy  húgyúti fertőzésben szenved a cica. Ha a probléma tartós, keressünk fel állatorvost!

Praktikus tanácsok:

Ha a cicán a fent felsorolt tünetek közül valamelyik megjelenik, tartsuk megfigyelés alatt egészségi állapotát. Két óránként ellenőrizzük a hőmérsékletét, az ínyek színét, hány-e, reszket-e, stb. A megfigyelés segíteni fogja az állatorvost is a pontos diagnózis felállításában. A hőmérsékletet és az ínyeket, ne közvetlenül játék után ellenőrizzük. Minél hamarabb érünk oda az állatorvoshoz, annál biztosabb a gyógyulás. Ha megvárjuk más tünetek jelentkezését is, kockáztatjuk a macska egészségi állapotának súlyosbodását, és ez akár végzetes is lehet. A kutyával ellentétben, a macskának sikerül sokáig eltitkolnia, ha valami baja van. Ne hagyj figyelmen kívül egyet sem a fent felsorolt tünetek közül!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése