2016. január 24., vasárnap

Idegen anyagok eltávolítása a macska bundájából


Ez a cikk egy útmutató ahhoz, miként távolítsuk el a ragasztót, a festéket, az olajat, a lakkot, benzint, motorolajat, a kátrányt, a zsírt és más anyagokat a macska bundájából.


Számos mérgező anagy ragadhat a cicus bundájába, és ezeket azonnal el kell távolítani, mielőtt lenyalná és megmérgezné magát, vagy mielőtt bőrirritáció jelenne meg. Néhány anyag pedig felszívódhat a bőrön keresztül vagy az állat akár be is lélegezheti, tehát a gyors eltávolítás életbe vágóan fontos! A leggyakrabban ragasztó, festék, olaj, lakk, benzin, kátrány és zsír szokott a macska bundájába ragadni. Mindet el lehet távolítani ugyanazzal a módszerrel.

Mérgező anyagok esetében húzz kesztyűt, mielőtt a macskához érsz és távolíts el mindent, ami megfertőzödhetett, például a nyakörvet! Ezután kövesd az alábbi lépéseket:

1. lépés: Megszáradt festék, kátrány, ragasztó vagy lakk esetében a legkönnyebb, ha levágjuk az érintett szőrszálakat (a szakemberek más anyagok eltávolítására is ezt a módszert ajánlják, főleg ha az állat bundája hosszú- és vékonyszálú). Ha nem sikerült teljesen eltávolítani, végezd el a következő három lépést. Zsíros vagy olajos anyag esetén kezdd a második lépéssel!

2. lépés: Kend be az érintett területet étolajjal vagy vajjal - ez segíteni fellazítani az anyagot. Ne használj teafa-, citrus- vagy eukaliptusz olajat, mert az mérgező a macska szervezetére nézve! Emellett kerüld a rovarírtó samponok (kölcsönhatásba léphetnek az eltávolítandó anyaggal), valamint a benzin, kerozin, aceton, hígító és más ehhez hasonló oldószerek használatát, mert komoly sérüléseket okozhatnak az állatnak!

3. lépés: Fürdesd meg kedvencedet meleg szappanos vízben. Használhatsz egy gyenge mosogatószert is. Addig mosd, míg teljesen el nem távolítod az anyagot, majd öblítsd tisztára a macska bundáját!

4. lépés: A macska könnyen megbetegedhet, ha fázni kezd fürdés után. A hideg különösen veszélyes az idősebb macskákra és a kölykökre nézve, tehát szárítsd meg kedvenced minél jobban, majd vidd egy meleg szobába! Törülközővel itasd fel a vizet és dörzsöld szárazra a macskát! Majd csavard be egy meleg, száraz törülközőbe és helyezd a fűtőtest mellé, amíg teljesen meg nem szárad! az olyan anyagok, mint például a kőolaj számarzékok, akár halálos kimenetelűek is lehetnek az állat számára, főleg, ha lenyeli ezeket. Ha 12 óra elteltével sem jelentkeznek betegségre utaló tünetek, akkor valószínűleg nem mérgezte meg. Ettől függetlenül 24 órás felügyelet ajánlott!

Mit kell tenned, ha a macska megmérgezte magát?
Ha a macska mérgezésre utaló tüneteket produkál, azonnal hívd fel az állatorvost vagy az állatklinika sürgősségi osztályát, mely általában a nap 24 órájában a rendelkezésedre áll!

Mérgezésre utaló tünetek:

Hasi fájdalom
Kékes íny és nyelv
Légzési nehézségek
Zavarodottság
Levertség
Hasmenés
Szédülés
Nyáladzás
Láz
Köhögés
Fej remegése
Koordinációs zavar
Mancsával dörzsöli a száját
Rohamok
Támolygás
Eszméletlenség
Hányás
Ne kőolajszármazékkal idézd elő a hányást, mert az megégetheti a nyelőcsövet, és így az anyag bekerülhet a tüdőbe és aspirációs tüdőgyulladást okozhat! Adj a macskának vizet inni, már ha egyáltalán képes vizet inni, és azonnal kérj orvosi segítséget!

Háziállat Magazin

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése