2016. január 24., vasárnap

Hasznos tippek cicás gazdiknak!


A macskák szeretik felfedezni a környezetüket, megjelölni a területüket, és állandóan felfedező körúton vannak – még a saját otthonuk négy fala között is. Bár a macskákat már régóta tartja az ember háziállatként, máig megőrizték természetes ösztöneik és ősi viselkedési formáik egy részét. Nagyvárosokban különösen sok cicát tartanak lakásban. Ahhoz, hogy ezek a macskák tényleg remekül érezzék magukat és egészségesek maradjanak, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

Előzzük meg a problémákat!

Ha nem akarjuk, hogy kedvencünk a kanapén vagy a fotel lábán élesítse a karmait, akkor mindenképpen szerezzünk be egy kaparófát. A kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy stabil legyen, ne inogjon, különben nem fogja használni az állat.

Az alomnál is figyeljünk a cica igényeire. Mivel ezek a négylábúak szívesen ássák el az ürüléküket, ezért fontos, hogy legyen saját WC-jük. Lényeges szempont a méret is, s jó tudni, hogy a fedeles alom sok cicát akadályoz a dolga elvégzésében, ilyenkor jobb, ha levesszük a fedelet.

Gondoskodjunk a biztonságról!

Azokra az ablakokra, amelyeket ki szoktunk nyitni, szereljünk fel speciális macska- vagy fémszálas szúnyoghálót. Ha az ablakot csak bukóra akarjuk állítani, akkor feltétlenül szerezzünk be olyan kibiztosítót, amely megakadályozza az ablak becsapódását, nehogy odacsípje házi kedvencünk mancsát.

További veszélyeket rejthetnek az esetleg nyitva felejtett tisztítószerek, illetve a mérgező szobanövények is. Utóbbiak lehetnek pél­dául a mikulásvirág vagy az azálea.


Sterilizáltassuk a kijáró cicát!

Azokat a cicákat, amelyek rendszeresen kijárnak a lakásból, sterilizáltassuk. Így elkerülhetjük a nem kívánt szaporulatot, s kisebb az esély rá, hogy különböző fertőző betegségeket kapjanak el kóbor fajtársaiktól, ahogyan arra is, hogy bolhát vagy egyéb élősködőket vegyenek át tőlük csavargásaik során.

Farkincajelbeszéd

Ahogyan a kutyáknál a csóválásnak, úgy a farok tartásának, mozgatásának, borzolásának a cicáknál is jól meghatározható üzenete van. Infografikánk segít megfejteni a farkincával adott jeleket.


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése