2016. január 24., vasárnap

Macska fürdetése


A macska fürdetése állatnak és gazdának egyaránt kín. A terv átgondolása után készüljünk neki, kapjuk el a grabancát és essünk túl rajta!


Hogyan fürdessük meg a macskát?

Minden macska életében eljön a nagy pillanat, amikor fürdetésre kerül sor. Akkor például, amikor a gazdi kiállításra viszi, vagy a túlszaporodott paraziták kiirtását szeretné meggyorsítani. Bár a legtöbb macska legszívesebben egész életében távol maradna a fürdőkádtól, inkább maga intézné a tisztálkodást. Nézzük, hogyan fürdessünk, ha muszáj!

Ha rendszeres résztvevői szeretnénk lenni a macskakiállításoknak, akkor jobb, ha cicánkat már kiskorában hozzászoktatjuk a fürdéshez. Az idősebb macskák kevésbé tolerálják a fürdetési procedúrát.

Többféle módon is fürdethetjük cicánkat, de a legegyszerűbb talán az edényben való, meleg (vagy inkább langyos) vizes, cicasamponos fürdés.

Lássuk, mi kell hozzá!

A macskák nem sokra értékelik a csilivili fürdőszobát Fűtött fürdőszoba (melynek ajtaja a fürdés alatt legyen becsukva)
Fürdőkagyló vagy nagyobb edény
Meleg víz
Tiszta törölköző
Mérőedény (vagy egy pohár) az öblítéshez
Vödör
Speciális szemkrém (állatkereskedésben vagy patikában beszerezhető), megvédi a szemet a sampontól
Parazita elleni és ápoló sampon
Kondicionáló, amely ápolja és fényesíti a szőrt
Fülpiszkáló és babaolaj a fültisztításhoz
Cicafésű, amit fürdés előtt és után használjunk
Hajszárító

Fürdetés

Melegítsük fel a fürdőszobát és a lakásnak azt a részét, ahol a cica fürdés után fog tartózkodni. Keféljük át a cica szőrét jó alaposan, majd kenjük be a szemét védőkenőccsel. Engedjünk az edénybe langyos vizet, fogjuk meg a cicát két kézzel és tartsuk erősen (de ne szorítsuk nagyon) és vállig mártsuk a vízbe. Fontos, hogy beszéljünk a cicánkhoz, könnyítsük meg neki ezt a procedúrát. Ha nagyon ellenkezik, rémült és izgatott, igyekezzünk minél hamarabb befejezni a pancsolást, mert megviselheti lelkileg az esemény. Ebben az esetben ne folytassuk a macska kínzását, vegyük ki a kádból, gyorsan töröljük át, és engedjük elmenni.

 Ha a macska nem nagyon bánja a fürdést, akkor a bevizezés után jöhet a samponozás, melyet óvatosan dörzsöljünk át a testén. A fejét külön mossuk, használjunk mosórongyot, amelyet beáztatva törölgessük le a szem, a száj és az áll körüli részeket, ügyelve, hogy a fülébe ne menjen víz. A cica feje búbjára ne öntsünk vizet, itt is csak törölgessük meg a vizes ronggyal. A testéről - amennyire csak lehet - még a fürdővízzel mossuk le a habot. Ezután jöhet a mérőedény, és a langyos vizes öblítés. Alaposan mossuk le a sampont, mert kikezdheti a bőrét.

Ha szükséges a kondicionáló, akkor azt samponozás után tegyük fel, majd mossuk le. Hogy biztosan eltávolítsunk minden samponmaradékot, a vödörbe öntsünk langyos vizet és tegyünk hozzá egy evőkanál ecetet, majd ezzel is öblítsük le a cicát. Ha ez is megvolt, még egy tiszta vizes öblítés az ecetes víz eltávolításához és már kész is a cica.

Ha rövid szőrű cicánk van, akkor elegendő az alapos törölközés. A hosszú szőrű macskát inkább szárítsuk meg, mert könnyen megfázhat. Ezután keféljük át a szőrét. Ha a cica ezután még szóba áll velünk, és még a kezünk is megúszta néhány apró sérüléssel, akkor nyugodtan vállalkozhatunk - ha szükséges - egy későbbi fürdetésre is.

Háziállat Magazin

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése