2016. július 12., kedd

A brit miniszterelnöknek van főegerész macskája


Az angolok nem aprózzák el, ha címekről van szó, még a hajókat is HMS-nek (His/Her Majesty's Ship, nagyjából: őfelsége hajója) hívják, de azért van olyan, ami még ebben a mezőnyben is kiemelkedő: hivatalosan létező cím ugyanis a Chief Mouser to the Cabinet Office, azaz miniszterelnökségi főegerész. Ráadásul a teljes cím magában foglalja az Egyesült Királysághoz kapcsolódó államalakulatokat, úgyhogy a kilométeres pozíció így néz ki:  Chief Mouser to the Cabinet Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.



Bár a mindenkori brit miniszterelnök lakásán a Downing Street 10. számon már az 1500 évek óta tartottak macskákat az egerek ellen (a szokás atyja VIII. Henrik), a címet eddig hivatalosan csak két macska, Humphrey és Larry kapta meg.
Viszont az ott szolgáló macskákat hivatalos cím nélkül is régóta vezették, a teljes listát pedig 2005 januárja óta a nagyközönség is megismerheti, mivel a 2000-es Freedom of Information Act (információszabadság) nevű törvény értelmében a britek nyilvánosságra hozták.

Ebből kiderül, hogy az ottani államkincstárból (amit természetesen hivatalosan Her Majesty's Treasurynek hívnak) 1929-ben napi egy pennyt költhettek a főegerészre, 1932-ben már egy shillinget és hat pennyt költhettek rá hetente. A főcirmos a 21. században már évi 100 fontba kerül.



A macskák egyébként nem a miniszterelnökhöz tartoznak, hivatalosan a parlamentnek jelentenek. A tisztséget (akkor még nem hivatalosan) leghosszabb ideig egy Wilberforce nevű macska töltötte be, 18 éves hivatali ideje alatt szolgált Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnököknek.

Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése