2017. július 15., szombat

Bestseller egy macskáról


Az emberek és állatok közti kapocs megkérdõjelezhetetlen. Van, amikor gyökerestõl megváltoztatja az életünket egy találkozás, ahogy történt ez James-szel és Bobbal is.


Egy fényes délutánon a londoni Covent Gardenben, ahol macskaköves utcákon ott ül Bob, a macska és gazdája, James Bowen. Az emberek rohannak ebédelni, a turisták nézelõdnek.

Középen egy cicus feltûnõen nyugodtan ül, nyakában hetykén egy Union Jack sál. Gazdája közben játszik egy viharvert akusztikus gitáron egy Oasis dalt. Néha megáll játék közben, és lehajol: „Gyerünk Bob, adj egy ötöst!" Ezután Bob felkapaszkodik gazdája kezére, a tömeg pedig odavan az édes cicáért. Nem mindennapi macskáról beszélünk, hiszen ritkán látunk ilyen nyugodt macskát, aki a hangzavar, szirénák és az elhaladó autók ellenére is csak ül nyugodtan.


Bob egy sztár. Saját Twitterén 12.000-en követik, saját Facebook profilja, valamint még saját rajongói oldala is van, a Steet Cats. James könyvet írt történeteikrõl, ami hatalmas sikert aratott. A Street Cat Named Bob címû könyv 250.000 példányban kelt el, és 18 nyelvre fordították le.


Ehhez hasonló történet a nagy sikerû Marley meg én, amely egy csintalan kiskutyáról szól, aki szeretetteljes kapcsolatot alakít ki gazdáival állandó bajkeverése ellenére is. A film fõszereplõi Jennifer Aniston és Owen Wilson.

Amióta Bob csatlakozott az utcazenészhez, a bevételük háromszorosára nõtt. Mr. Bowen egyébként is sokat köszönhet Bob-nak, hiszen a kábítószer-függõségétõl szabadulni vágyó férfihoz éppen idõben csapódott az édes cica. Ám ez a "tartozás" kölcsönösnek is tekinthetõ.


A történet 5 évvel ezelõtt kezdõdött. „Én sokkal tartozom Bobnak." - mondja James. Márciusban egy szürke csütörtöki napon rátalált James a sebesült, éhezõ állatra lakása lépcsõházában az angliai Tottenham-ban. „Rejtõzött valami elõl. Talán egy másik macska, talán egy róka sebesíthette meg. Hatalmas seb volt az oldalán." A férfi eleinte vonakodott a macskától, azt hitte tartozik valakihez a rémült és sebesült cica. A körbekérdezgetés után rájött, egy gazdátlan kis állattal van dolga.


Három napig tisztította James a sebeket, majd elvitte Bob-ot egy állatorvoshoz, ahol antibiotikumot kapott. A gyógyszer ára 28 font volt, bár akkoriban naponta 25 fontot keresett. Nem sajnálta a pénzt, hiszen segíteni akart, és elmondása szerint mindig szerette a macskákat.


James nehéz sorsú ember volt, amit sokan elmondhatnak magukról. Következett a hajléktalanság, majd egyetlen kiútnak a drogok látszottak. Többször került halál közeli állapotba, ám akkor betoppant az életmentõ és szeretetreméltó Bob. A cica követte Jamest, felszállt utána a buszra is, majd követte egészen addig, míg meg nem állt zenélni újdonsült gazdája.


Aznap az eddigi kereset háromszorosát vitték haza. Majd az emberek elkezdtek ajándékokat adni. Voltak akik sálat, volt aki játékot, takarót ajándékoztak a fura muzsikus párosnak, amin James igazán meghatódott. Két alkalommal elveszett Bob, de végül mindig visszatért. A sok YouTube-ra feltöltött videó, és a rajongók hatására Mary Panchos (a Marley és én írója) felkereste Mr. Bowent, majd nemsokára megszületett a könyv. Hamar a bestseller listák élére került, ami hatalmas változást hozott a két szerencsétlen sorsú alanynak.


Készül a gyermekeknek való változat is, amibõl természetesen kihagyják a drogos, durva részleteket, és csak az élet, a barátság és az önzetlenség tanulságát helyezik elõtérbe.


Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése